| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 19 de març de 2024


dilluns, 10 de setembre de 2007
>

Donacions pràcticament lliures d'impostos

La Comunitat de Madrid premia els seus contribuents amb un 99% de bonificació

opinió

JOAN RIBAS FEIXAS, SOCI DE L'ASSESSORIA RIBAS ÁLVAREZ.

+ La presidenta de la Comunitat Autònoma de Madrid, Esperanza Aguirre. Foto: T. SAKURAI

Des del primer dia de gener del 2007 la Comunitat Autònoma de Madrid aplica una bonificació del 99% a les liquidacions resultants de les quotes tributàries derivades tant d'adquisicions mortis causa (herència) com de les donacions entre vius, sempre que siguin portades a terme entre pares i fills, o entre cònjuges, assimilant igualment els membres de les «unions de fet» que compleixin els requisits per ser considerades d'aquesta manera.

Aquest fet suposa la pràctica eliminació de l'impost sobre successions i donacions dintre de l'àmbit familiar: un pare, per exemple, pot entregar diners o propietats als seus fills; o els esposos es poden fer donacions entre ells, amb un 99% de bonificació, és a dir, pagant simbòlicament un 1% en lloc del 100% de la tarifa de l'impost.

Quan la donació es realitza en metàl·lic, cal justificar la procedència dels fons, i atorgar-la en document públic.

La mateixa Comunitat de Madrid assenyala en la seva propaganda que «ha eliminat l'impost de successions i donacions» i fa constar que en el transcurs d'aquest any el nombre de donacions declarades s'ha multiplicat per set, respecte a les que es varen oficialitzar l'any 2005. El primer semestre d'enguany ascendeix a 3.500 milions d'euros, o sigui: més d'un 2% del PIB regional.

Aquesta reforma impositiva d'una comunitat autònoma, portada a terme en virtut de les competències que li pertoquen, suposa un greuge comparatiu amb les altres comunitats, i en particular amb Catalunya, on les donacions i herències i llegats poden arribar a costar el 32,80% dels béns rebuts. La diferència del tracte fiscal és tan notòria, que no és comprensible que no s'hagin alçat més veus per demanar l'equiparació. I no em sembla que de moment es vulguin seguir els passos de Madrid.

Cal pensar que la falta de disposicions que donin facilitats per que els fills adquireixin legítimament els béns dels seus pares o avis comporta unes greus distorsions per a la continuïtat de la propietat dels béns familiars. És cert que hi ha determinades deduccions que abasten els àmbits empresarials, però les que afecten els altres béns són substancialment escasses i gasives, i s'arriba a situacions de notòria discriminació que afecten moltes vegades el mateix patrimoni, en haver de liquidar en metàl·lic l'impost per la recepció de béns immobles.

Suposem que la Comunitat de Madrid ha de tenir ingressos per altres conceptes molt importants, que li permeten cobrir el seu pressupost i prescindir d'unes partides tan sucoses com aquestes. Però també cal ser realista i considerar que gravant les donacions entre familiars era ben poc el que recaptaven, atès que els ciutadans buscaven mil arguments per no fer-ho. El que canvia és que així es legitimen donacions que abans passaven encobertes.

El fet pot provocar que algunes persones es domiciliïn a Madrid –o a altres comunitats que ja els segueixen en l'exemple– per intentar obtenir importants avantatges fiscals. Aquestes conductes podrien tenir la seva justificació econòmica davant de l'enormitat que suposa la diferència de tracte tributari entre una comunitat i una altra.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.