| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dilluns, 3 de setembre de 2007
>

Volen construir un gran magatzem submarí de gas entre Alcanar i Vinaròs

El projecte Castor representarà una inversió de més de 900 milions d'euros i el govern estatal el considera estratègic

ROSER ROYO. Alcanar
L'empresa Escal UGS, participada majoritàriament per la canadenca Eurogas, preveu iniciar les obres de la plataforma marina de gas i la planta de tractament terrestre al terme municipal de Vinaròs, però a només dos quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar, el juny del 2008. Així ho va explicar a El Punt, el director tècnic de desenvolupament de l'empresa, Teodoro Seoane, tot assenyalant que l'objectiu és que la planta estiga en marxa al final del 2010. De fet, aquest projecte forma part del document de planificació energètica dels sectors de l'electricitat i el gas 2005-2011 i està catalogat com a urgent des del 2002. El govern espanyol el considera estratègic i ha de decidir abans del final d'any si aprova la concessió d'explotació que ha sol·licitat l'empresa.



+ La planta de tractament de gas es construiria entre les cases i el mar. Foto: R. ROYO

Convertir l'antic pou petrolier Amposta situat a vint quilòmetres de la costa d'Alcanar i Vinaròs en un dipòsit submarí de gas i construir una planta de tractament terrestre dins el terme municipal de Vinaròs, però a només dos quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar, costarà a Escal UGS més de 900 milions d'euros. Concretament el projecte preveu tres actuacions: la instal·lació d'una gran plataforma marina de cinc per tres quilòmetres de superfície amb heliport inclòs; l'edificació a terra d'una planta de tractament de gas de 67.250 m² amb dues xemeneies de 50 metres d'alçada i una torxa de 60; i la construcció de dos gasoductes: un de marí de 20 quilòmetres i un de terrestre de 2 quilòmetres més, que connectarien la plataforma marina amb la planta de tractament terrestre.

Pel que fa a les funcions, la instal·lació marina constaria de dues plataformes, una per injectar i extreure el gas dels pous i l'altra per comprimir el gas per poder-lo injectar als pous, separar l'aigua del gas, treure-li les impureses i finalment assecar-lo per portar-lo pel gasoducte submarí fins a la planta de tractament terrestre. Hi haurà un total de tretze pous –un és el que ja existeix i s'hauran de fer dotze perforacions més. Vuit d'aquests pous serien per a injecció i extracció de gas, quatre per a l'observació del comportament del gas i el tretzè, per injectar les impureses i líquids extrets del gas. La planta terrestre, que és la que ha provocat més rebuig, per la seua proximitat als nuclis urbans de Vinaròs i Alcanar, farà un doble procés. Primer comprimirà el gas captat del gasoducte que passa pel litoral mediterrani, per derivar-lo a la plataforma marina i després sotmetrà el gas assecat provinent de la plataforma marina a un procés d'endolciment –a través de membranes es redueixen els continguts de CO2 i H2O.

Es tracta d'un projecte estratègic del govern espanyol que per al 2011 preveu incrementar la seua capacitat d'emmagatzemar gas per afrontar possibles situacions de reducció o caigudes sostingudes d'abastament. Així doncs, el projecte Castor s'inclou dins les previsions del govern per aconseguir que l'Estat espanyol tinga el 2011 una autonomia d'abastiment de gas de 50 dies en relació amb els 12 del 2005. Amb una capacitat d'1,3 bilions de m³ aquest dipòsit submarí seria després del Gaviota del País Basc –hi ha prevista una ampliació de fins a l'1,5 bilions de m³–, el segon més gran de l'Estat i podria abastir durant 40 dies tot l'Estat.

Actualment, el Ministeri d'Indústria estudia les al·legacions presentades en la sol·licitud de concessió de l'explotació de l'antic pou petrolífer i que es va publicar al BOE el 2 d'agost. Les previsions són que ho resolga abans del final d'any. Tant l'Ajuntament d'Alcanar com el de Vinaròs reclamen que es canvie l'emplaçament de la planta terrestre. Escal UGS, per la seua banda, confia a poder començar les obres de la plataforma marina el juny del 2008 i que la planta estiga en marxa al final del 2010. Es crearan 50 llocs de treball fix i l'empresa aposta perquè siguen treballadors del territori.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Afectació al fons marí

>Rebuig ciutadà i polític al projecte

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.