| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 27 de maig de 2024


diumenge, 2 de setembre de 2007
>

Balanç prematur de la temporada

El director de l'Escola Universitària de Turisme de la Universitat de Girona (UdG) troba que encara és massa aviat per fer una anàlisi definitiva de la temporada turística

opinió

LLUÍS MUNDET.

+ La platja Nova de Roses al pic de l'estiu. Foto: EFEROBIN TOWNSEND

Les darreres setmanes hem pogut escoltar als diversos mitjans de comunicació la valoració que els diferents agents turístics fan de la temporada turística com si aquesta s'hagués d'acabar amb la finalització de l'estiu.

Les xifres ens diuen que el nombre de pernoctacions de turistes estrangers als hotels gironins va caure el passat juliol un 6% respecte al mateix mes de l'any passat i el que és pitjor: la despesa que fan els turistes ha baixat encara més que els índexs d'ocupació (algunes fonts la quantifiquen d'un 30%).

L'associació de restauradors calcula entre un 15 i un 20% la pèrdua d'ingressos respecte a l'estiu de 2006. L'augment de les hipoteques hauria fet que el turista espanyol viatgés fins a la Costa Brava amb el pressupost més ajustat. Curiosament, aquest increment de les hipoteques que, recordem-ho, s'ha produït també a la resta de països de la Unió Europea, no hauria repercutit de la mateixa manera en la resta de nacionalitats que ens visiten.

Personalment, a mi em criden més l'atenció altres titulars, com són l'augment d'un 31% del turisme estranger en temporada baixa des de l'arribada de Ryanair i d'altres low cost a l'aeroport de Girona el 2002. Segons les dades oficials del Instituto Nacional de Estadística referents a l'ocupació hotelera a les comarques gironines, al gener hi va haver un 80% més d'ocupació, al març un 65%, al desembre un 50%, etc.

Si bé es cert que la majoria de turistes continuen venint durant els mesos d'estiu per a gaudir del sol i la platja (el nostre segment turístic més important a curt i mitjà termini), també ho és que cada cop s'aniran suavitzant més les grans diferències existents encara entre la temporada turística alta i la baixa i que d'altres modalitats turístiques (turisme cultural, turisme rural, golf, salut i gastronomia) aniran guanyant cada cop més pes específic.

Si, efectivament, els turistes han canviat, també ho ha fet la forma en què s'organitzen i contracten les seves vacances. Fan estades més curtes i gasten menys diners, s'organitzen i es contracten les vacances pel seu compte fins al punt que avui dia quasi es pot afirmar que s'ha acabat viatjar amb Tour Operador per Europa.

Malgrat tots aquests canvis, des de l'administració i el mateix sector encara es continua fent balanç de la temporada a principi de setembre, com si ens trobéssim 30 anys enrere.

Ens hem de començar a acostumar a fer el balanç de la temporada turística un cop transcorreguts 12 mesos, a finals de gener, quan podem gaudir d'una millor fotografia de conjunt. Fer el balanç turístic abans de final d'any serà cada cop més arriscat i prematur.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La cançó enfadosa

>Tot esperant el setembre per fer l'agost

>El mal temps envia turistes a l'interior

>A Girona creix un 20% el nombre de consultes a oficines de turisme en relació a l'agost del 2006

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.