| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 19 de maig de 2024


dimecres, 29 d'agost de 2007
>

A punt per al ball de mantons

Aquesta tarda Ulldecona reviurà la tradició amb el ball infantil i demà, amb el juvenil

EVA FERRÉ. Ulldecona



+ La Míriam i el Jordi ballen al carrer Major, una parella jove balla a la plaça i la Núria es prepara abans de sortir Foto: E. FERRÉ

Són les deu de la nit. Fa calor. A casa de la Núria Forcadell tot és a punt: les faldilles i els mantons sobre el sofà, les enagües, les arracades, les espardenyes i les camises. A poc a poc arriba tota la família: un cop de mà sempre és benvingut en la delicada labor de vestir una balladora. A la sala d'estar, mentre es prepara, Núria Forcadell explica que fa 29 anys que balla i es recorda a ella mateixa de petita asseguda a la vorera del carrer «tocant els serrells de les balladores».

Dilluns passat a la nit Ulldecona va reviure el tradicional ball de mantons, un costum que ve de lluny i que va patir certs moments de crisi però que avui està plenament recuperat. Alguns dels mantons que surten al carrer aquest dia tenen fins a cinquanta o cent anys i han passat de generació en generació. Curiosament, els més antics acostumen a ser també els més esplèndids.

Vestir un ballador o una balladora demana paciència i experiència, sobretot en el cas de la noia. Del primer que cal ocupar-se és del pentinat. A la perruqueria on ha anat Núria Forcadell, Montserrat Codina explica que per aquesta nit el recollit adient és el picaporta (dues trenes, una cap amunt i l'altra cap avall, que simulen el perfil d'un antic picaporta). Després, sobre un mallot o un banyador, Núria Forcadell es col·locarà unes enagües sense emmidonar i, a sobre d'aquestes, unes altres amb midó i tirants. La seva mare ho assegura tot amb agulles perquè no caigui en dansar, igual que farà amb la resta de peces. Finalment, unes terceres faldetes brodades cobreixen la part inferior del vestuari. A la part de dalt, enganxat amb els tirants, s'hi col·loca un mantó emmidonat i, finalment, el mantó de Manila, brodat amb motius florals, que serà l'objecte de totes les mirades. Ara només calen les arracades, el collaret, l'agulla de pit, les ganes de sortir i, per descomptat, el ballador. Els nois porten l'antic vestit de mudar dels pagesos, que es compon d'unes calcilles, uns calcetins, uns calçotets llargs de color blanc, una camisa de fil amb tavelles, uns pantalons negres, una faixa, una armilla negra, un mocador de pagès i un ventall per alleugerir la calor de la balladora.

Un cop vestits, tota la família surt al carrer. Per una banda, Núria Forcadell, que ballarà amb el seu germà Xavi, i, per l'altra, la seva cosina Míriam, que ballarà també amb el seu germà, el Jordi. La plaça de l'Església és plena a vessar, les parelles desfilen i els comentaris sobre els mantons que desfilen són constants. La festa es repetirà avui amb el ball infantil, a les 18.30 h, i demà a la nit amb el juvenil.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>194 parelles

>L'Arxiconfraria promou un concert per restaurar el reliquiari de la Cinta

>Tarragona reconeix amb el pregoner la tasca de recuperació de Santa Tecla

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.