| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dilluns, 27 d'agost de 2007
>

Amb la mirada fixada a Escòcia



J. FOGUET F.ESPADA. Barcelona

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ja va dir quan va guanyar les eleccions del maig, que durant els primers cent dies de govern presentaria el seu pla per fer d'Escòcia un estat sobirà. Dit i fet, el 14 d'agost va fer públic un informe, de 50 pàgines, Decidim el futur d'Escòcia: responsabilitat i independència en el món d'avui. La manera d'actuar dels sobiranistes escocesos sedueix part de l'independentisme català. Però la pregunta és si Escòcia pot ser un referent per a Catalunya. El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, reconeix a El Punt que el model escocès és un referent vàlid per al sobiranisme català.

«Escòcia és vital per nosaltres per una raó: és a dins la Unió Europea», assegura el també conseller de Governació, Joan Puigcercós, i suposaria un precedent molt important en cas d'aconseguir l'estat català. Puigcercós recorda que «va ser un escocès, Neil McCornick, eurodiputat de l'Scottish National Party (SNP), qui va plantejar en el debat constitucional el dret a l'ampliació interna». Els paral·lelismes són evidents si hi afegim els terminis amb què treballen els dirigents dels dos partits: el de Salmond és convocar un referèndum per l'independència el 2010. Ahir, el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, el va plantejar a Catalunya per al 2014.

Actualment es fa l'ampliació externa però el concepte d'ampliació interna és nou: és crear a la UE un estat dintre d'un estat marc. Puigcercós assegura que «França i Espanya van tancar la Constitució, per voler tancar aquesta via». «A ERC vàrem dir ‘no' a la Constitució de la UE per aquest motiu, entre d'altres.» Cal imaginar que Escòcia fa un referèndum, el guanya, i es converteix en Estat. Molt probablement el primer que faria seria adherir-se a l'euro, abans que els anglesos, segons Puigcercós. Es viuria la paradoxa que un estat intern a la UE passaria davant d'Anglaterra. El conseller de Governació apunta que «es farà molt difícil als governs espanyols justificar moltes coses».



ENEMICS DIFERENTS
Ara bé, Puigcercós recorda les paraules de l'expresident Pujol: «Catalunya és com Lituània però Espanya no és la URSS.» Doncs això, Catalunya és com Escòcia però Espanya no és com el Regne Unit. Fet que també recorda el politòleg i assessor de l'SNP, Xavier Solano, en el seu llibre El mirall escocès (Dèria): La dosi de democràcia i tolerància dels anglesos no és la mateixa a Espanya. Catalunya i Escòcia tenen un any simbòlic en comú: 1707, la batalla d'Almansa i la unió amb Anglaterra sense batalla fora del Parlament. Puigcercós apunta que «Salmond ha guanyat les eleccions amb un programa independentista i la borsa de Londres no ha tingut cap sotragada, no hi ha hagut cap amenaça de boicot al whisky escocès, i no hi ha hagut una campanya de la reina d'Anglaterra». Pel líder d'ERC «això és una lliçó brutal pel govern de Madrid i els poders fàctics, malgrat que ho vulguin tapar».

En aquesta línia s'ha manifestat a aquest diari un altre dirigent d'ERC, el conseller d'Innovació, Josep Huguet, que recorda que els processos independentistes a Escòcia o el Quebec es fan dins estats que gaudeixen de més d'un segle de democràcia estable. Huguet va fer aquestes declaracions en relació amb les exigències de canvi d'estratègia del sector crític liderat per Joan Carretero, al qual recorda que la via escocesa és lenta i implica el lideratge del país en tots els nivells, també el del govern: «El senyor Salmond no fa marxes per la independència ni recull signatures», sentencia Huguet.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>ERC desplega una ofensiva per visualitzar que l'estat català és un objectiu prioritari

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.