| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de maig de 2024


diumenge, 26 d'agost de 2007
>

Déus i monstres a la tardor artística

Charles Chaplin, l'Esculapi, Nova York, Yves Tanguy, Venècia i l'«apartheid», paraules clau de la temporada d'exposicions

MARIA PALAU. Barcelona
El nou curs d'exposicions promet. Barcelona viurà una tardor artística vibrant amb mostres dedicades a personatges cabdals de la història del segle XX, com són Charles Chaplin i el Che. Aquesta tardor també retornarà un déu, l'Esculapi, restaurat i amb braços. Però no tot seran exposicions agradables. Els monstres de la història reapareixeran en mostres sobre la guerra de Successió i sobre l'apartheid. En aquest inici de temporada serà possible descobrir els canvis en la representació del cos humà en l'art del segle XX, així com comprendre per què Nova York es va convertir als anys 40 en la capital artística del món en detriment de París. I encara més: surrealisme, pintura veneciana del XVIII i... no tenen curiositat per saber quines obres va col·leccionar Picasso?


+ Caixafòrum revisarà un mite de la història i la cultura del segle XX: Charles Chaplin. L'exposició aplegarà fotografies, pel·lícules, fotogrames, obres de teatre, objectes i revistes de l'època. Tot Chaplin. Tot el mite al descobert. Del 21 de desembre al 24 de març.
continua a la plana següent

+ ve de la plana anterior

+ The butcher boys, 1985, de Jane Alexander, procedent de l'Iziko South African National Gallery. L'obra es veurà en l'exposició dedicada a l'apartheid, al CCCB.



FUNDACIÓ JOAN MIRÓ.
Un cos sense límits (del 26 d'octubre al 27 de gener). Lliçó per comprendre els canvis en la representació del cos humà en l'art del segle XX, un moment en què la figura humana deixa de ser únicament un retrat o un símbol de bellesa per convertir-se en una manera d'expressar emocions. La mostra aplega més de 80 obres creades entre 1900 i el 2000 per 41 artistes representatius dels moviments artístics de les avantguardes: Maillol, Schiele, Dix, Matisse, Picasso, Miró, Duchamp, Chagall, Moore, Dubuffet, Basquiat, Fischl, Tàpies, Saura...



MUSEU PICASSO.
La col·lecció particular de Picasso (a partir de desembre). És la col·lecció d'obres d'art que Picasso va reunir al llarg de la seva vida i que, des de 1979, formen part del fons del Museu Picasso de París. Conjunt que aplega obres de mestres del passat com Chardin, Corot i Courbet i d'artistes contemporanis, coetanis de Picasso, com Cézanne, Rousseau, Braque i Matisse. La col·lecció inclou també estatuetes ibèriques i d'altres objectes d'art primitiu.



MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA.
El MNAC es disposa a viure una tardor plenament surrealista...

Yves Tanguy. L'univers surrealista (del 25 d'octubre al 13 de gener). Mostra de prop de 200 peces que cobreixen de manera global i exhaustiva les diferents facetes de la trajectòria artística d'aquest pintor francès, una de les figures més destacades del moviment surrealista, membre indiscutible del cercle d'artistes que van gravitar en l'òrbita d'André Breton. Mai fins ara s'ha vist cap antològica de Tanguy al nostre país.

El món de l'objecte català a la llum del surrealisme (del 25 d'octubre al 13 de gener). Exposició de format reduït que coincidirà en el temps amb l'antològica dedicada a Yves Tanguy. Apropa les aportacions que van fer diversos artistes catalans, a la dècada de 1930, al món de l'objecte, un terreny d'experimentació tridimensional que, en consonància amb l'esperit rupturista de l'avantguarda, trenca definitivament amb la manera tradicional d'entendre l'escultura. Es podran veure obres de Miró, Dalí, Leandre Cristòfol, Àngel Ferrant, Antoni Clavé i Eudald Serra.

Napper i Frith. Un viatge fotogràfic per la Ibèria del segle XIX (del 16 de novembre al 17 de febrer). Recorregut en 120 imatges dels punts de la península Ibèrica als quals el fotògraf gal·lès R.P. Napper va viatjar al segle XIX per fotografiar-los per encàrrec de Francis Frith.



LA PEDRERA.
Els grans artistes i el geni de Venècia (del 22 d'octubre al 27 de gener). Singular projecte expositiu que agrupa 127 obres que tracen l'art del segle XVIII a Venècia, i del qual és el comissari Xavier Barral, historiador de l'art i exdirector del MNAC. La mostra revela al públic els trets fonamentals de la pintura veneciana i les seves aportacions i influències en l'art europeu del 1700.



MUSEU D'HISTÒRIA DE LA CIUTAT DE BARCELONA.
Barcelona i l'arqueologia (del 22 de novembre a finals del 2008). En els darrers 25 anys, l'activitat arqueològica ha estat frenètica a Barcelona. El fenomen ha despertat passió i ha provocat molèsties a parts iguals. Aquesta exposició ho reflecteix, alhora que constata el nou coneixement històric de la ciutat generat a partir dels resultats de la recerca arqueològica.



MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA.
Catalunya i la guerra de Successió (de mitjan octubre a finals de gener). La guerra de Successió de la monarquia hispànica (1702-1715) va ser una guerra mundial. L'exposició recorda, 300 anys després, aquella contesa bèl·lica, d'unes dimensions absolutament desconegudes fins aleshores. Es calcula en 1,2 milions el nombre de morts. La resolució del conflicte va tenir conseqüències nefastes per a Catalunya: l'arribada de la dinastia borbònica a Espanya va accelerar la fi dels drets i privilegis dels regnes de la Corona d'Aragó.



MUSEU D'ART CONTEMPORANI DE BARCELONA.
Joan Jonas. Timelines: transparències en una habitació fosca (del 20 de setembre al 7 de gener). Nascuda a Nova York el 1936, Joan Jonas està considerada una pionera del videoart i la performance. L'exposició es presentarà, entre altres sales del museu, a la Capella Macba, que es transformarà en un gran teatre obert i polifònic.

Sota la bomba. El jazz de la guerra d'imatges transatlàntica. 1946-1956 (del 5 d'octubre al 7 de gener). Aquesta exposició analitza i contrasta l'art produït a França i als Estats Units en el període comprès entre 1946 i 1956, època en què Nova York va substituir París com a centre neuràlgic de l'art modern. Es podran veure obres de Picasso, Léger, Kandinsky, Matisse, Pollock, Motherwell, De Kooning, Rothko, Gorky, Wols, Michaux...



CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA.
Apartheid. El mirall sud-africà (del 26 de setembre al 13 de gener). Aproximació conceptual i visual a les velles i noves formes de prejudici i discriminació racial a partir d'una àmplia selecció d'obra artística original i de material documental.

World press photo (del 16 d'octubre a l'11 de novembre). La principal mostra itinerant del món de fotoperiodisme.

En transició (del 20 de novembre al 24 de febrer). Nova mirada a un episodi de la nostra història recent, complex i dens, on –aquesta vegada sí– els protagonistes són els individus anònims.



FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES.
Bahman Jalali (del 28 de setembre al 9 de desembre). Bahman Jalali (Teheran, 1944) és la figura de més edat de la jove generació de fotògrafs iranians. Ha estat un dels primers fotògrafs de l'Iran que ha concebut la fotografia com a art. Amb les seves fotografies ha estat un testimoni de primera mà tant de la revolució iraniana com de la guerra entre l'Iran i l'Iraq, com també dels anys de la postguerra.



FUNDACIÓ FRANCISCO GODIA.
Miquel Barceló en les col·leccions privades de Barcelona (del 23 d'octubre al 6 de gener). Mostra que reuneix unes 45 obres de l'artista mallorquí que procedeixen de diferents col·leccions privades de Barcelona. S'exhibiran peces creades des de principi dels anys 80 fins al 2005. L'exposició inclourà algunes obres inèdites.



ESPAI CULTURAL CAJA MADRID.
Latidos de un mundo convulso (del 18 de setembre al 31 de desembre). Exposició que recull una àmplia mostra del fotoperiodisme de conflicte dels últims 30 anys. Deu fotògrafs catalans i espanyols de reconegut prestigi (Sandra Balsells, Javier Bauluz, Clemente Bernad, Paco Elvira, Cristina García Rodero, Santiago Lyon, Kim Manresa, Enric Martí, Fernando Moleres i Gervasio Sánchez) són els autors de les 100 fotografies que aplega la mostra.

El ambiente siempre está en medio (del 29 d'octubre al 6 de gener). Divertida i didàctica mostra per conscienciar sobre la importància del medi ambient amb dibuixos d'Antonio Fraguas, més conegut com a Forges, i textos del naturalista Joaquin Araujo.



PALAU DE LA VIRREINA.
Fotomercè 2006. Fotògraf convidat: David Airob (del 18 de setembre al 4 de novembre). Les imatges dels guanyadors i seleccionats del concurs popular de fotografia de la festa major de Barcelona.

Che! Revolució i comerç (del 24 d'octubre al 20 de gener). Exposició que estira del fil de la cèlebre fotografia del Che Guevara feta per Korda el març de 1960 que, tal com va advertir Henri Cartier-Bresson, probablement és la imatge més famosa –i una de les més comercials i, per tant, pervertides– del segle XX.

Història del fotoperiodisme a Catalunya (2) 1975-2000 (des del 21 de novembre fins al 20 de gener). Aquesta exposició no és cronològica sinó temàtica i esbrina qüestions com ara la relació del fotoperiodisme amb l'agitació de la Transició espanyola, l'aparició de nous diaris, la premsa comarcal i els recents diaris gratuïts, la digitalització i fotògrafs catalans en països en conflicte.



LA CAPELLA.
Rondabout encounter programme. Intercanvi la Capella/ Centre Jerusalem d'Arts Visuals (a partir del setembre). Exposició col·lectiva dels treballs dels artistes Daniel Chust Peters, Domènec, Doron Rabina i Koby Levy. Les obres són fruit de les estades que els artistes catalans van fer a Israel i els israelians van fer a Barcelona.



MUSEU MARÍTIM.
II Biennal Art Mar (des del setembre fins al novembre). Artesans, dissenyadors, artistes i creadors d'objectes i imatges presenten un conjunt d'obres que tenen com a nexe la Mediterrània.



ESPAI VOLART.

Llum i ombra a l'aigua, de Guerrero Medina (des del 13 de setembre fins al 17 de novembre). En una seixantena d'obres, Guerrero Medina aconsegueix captar, a través dels paisatges que l'envolten, la idea de conjunt d'un cosmos en un fragment de qualsevol partícula.

Rajasthan, de Tito Dalmau (del 29 de novembre i fins al 9 de febrer). A través d'una selecció de 150 fotografies, Tito Dalmau retrata la màgia de la cultura ancestral de la desèrtica regió índia del Rajasthan amb una mirada subtil i poètica.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Chaplin per sempre. L'Esculapi amb braços

>Déus i monstres a la tardor artística

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.