| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


diumenge, 19 d'agost de 2007
>

Cròniques de Vilamacolum

Xavi Fàbrega ha fotografiat durant tres anys la gent d'aquest poble empordanès

XAVIER CASTILLÓN. Vilamacolum
Xavi Fàbrega (Mieres, 1974) és un fotògraf que vol deixar testimoni de tot un món, com el de la pagesia i els petits pobles amb un accentuat color local, que s'està perdent inevitablement. Per això, l'alcalde de Vilamacolum, Jordi Arnall, li va encarregar un projecte no gaire habitual: un llibre de fotografies sobre la vida quotidiana dels aproximadament 300 habitants del poble empordanès. Fàbrega ha conviscut amb ells durant gairebé tres anys, entre el setembre del 2004 i el maig del 2007.


 Foto: XAVI FÀBREGA

+ Dues fotografies del llibre. A dalt, en Baltasar; a baix, la Pietat i la Pilar. Foto: XAVI FÀBREGA

«Vilamacolum és un poble ple de vida», escriu l'alcalde en la presentació del llibre, i això és exactament el que demostren les fotografies de Xavi Fàbrega, «d'una manera senzilla i sense que hi hagués res preparat». El llibre, que ha estat dissenyat per Raquel Andreu, és una acurada edició que té com a principals destinataris els veïns del poble. També pot ser un bon obsequi per als possibles visitants il·lustres que rebi el consistori. En tot cas, no està previst comercialitzar-lo, ja que el tiratge és bastant limitat. La idea inicial és presentar-lo quan s'inauguri també el nou ajuntament. Tant l'enderroc de l'antiga casa de la vila com la construcció de la nova seu han quedat documentats en el llibre. En tot cas, el més important d'aquest projecte són les imatges, tant en blanc i negre com en color, del dia a dia d'una col·lectivitat: de joves i grans; d'oficis, festes, excursions a Barcelona i tradicions com ara la matança del porc. Fàbrega s'ha anat guanyant la confiança de la majoria dels veïns, i això es nota en la naturalitat de les seves expressions. Més d'un cop, les reserves inicials davant del fotògraf intrús s'han convertit amb el temps en amistoses benvingudes i en més d'una invitació a compartir el menjar en família.

Al principi del llibre, en la mateixa pàgina en què hi ha la salutació de l'alcalde («Hem volgut emmirallar mitjançant un recull fotogràfic tots els moments que marquen la vida dels vilamacolumencs»), es destaquen dos personatges que han tingut vincles amb el poble: l'escriptora Maria Àngels Anglada i Jaume Pagès, que va ser rector de la Universitat Politècnica de Catalunya i conseller delegat del Fòrum 2004. El marit d'Anglada, Jordi Geli Aiguadé, tenia una casa pairal a Vilamacolum, i l'escriptora es va inspirar per escriure Les Closes (premi Josep Pla, 1978) en la finca del mateix nom d'aquest poble, on va ser enterrada.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.