| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


diumenge, 19 d'agost de 2007
>

Platges amb certificació ambiental



ALBERT VILAR. Palamós

+ El personal i material de la platja de l'Estartit per aquest any./ Foto: A.V.

Un total de 32 platges del litoral gironí gaudeixen aquest estiu de bandera blava, que és un reconeixement de la qualitat de la platja. Però aquest distintiu, que atorga la Fundació Europea d'Educació Ambiental des de l'any 1987, es troba actualment superat per la implantació de sistemes de gestió ambientals, que es poden fer a partir del reglament EMAS, que té àmbit europeu, o la norma ISO 14.001, que és una norma internacional. Els sistemes de gestió ambiental es van començar a desenvolupar l'any 2002.

La bandera blava s'atorga després d'una inspecció puntual sobre la qualitat de l'aigua, la seguretat o els serveis, però que no valora les millores d'una platja. Tampoc, segurament, ho permetria. A més, cal recordar que l'obtenció de la bandera blava és únicament viable per a platges urbanes, ja que exigeix uns determinats serveis.

Per això, els ajuntaments, conscients del gran valor de les platges –no podem oblidar que encara el turisme de sol i platja representa a la Costa Brava un percentatge molt elevat–, han decidit no esmerçar esforços amb vista a convertir-les en referents mediambientals. En el fons, la finalitat dels dos sistemes és gestionar les platges per condicionar-les amb vista a la temporada estival, però amb respecte vers el medi ambient. A més, cal no oblidar que l'aplicació del sistema, sigui EMAS o ISO 14.001, és voluntari, si bé cada cop s'hi estan implicant més ajuntaments.

Actualment a les comarques gironines, només les platges de Roses, Calonge i Torroella de Montgrí tenen els certificats de qualitat ambiental EMAS i ISO 14.001. La primera població que va aconseguir-ho va ser Roses, el 2002, que també té el passeig i ara ho vol al port. Però la platja de l'Estartit té, a més, des de l'any passat, els dos certificats de qualitat i el de qualitat turística ISO 9001. Per contra, Calonge està mirant d'aconseguir la Q de qualitat de platges. Qui ja té aquesta certificació és Lloret de Mar, que també té, igual que Palamós, el certificat ISO 14.001. Palamós ho fa a través de l'empresa Aenor. Però ara Lloret també està tramitant l'obtenció de la certificació ambiental EMAS. I en aquesta mateixa línia també es troben els ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell. A més, Palafrugell intenta juntament amb Begur obtenir també la Q turística.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els pobles de costa de Girona destinen 3 milions d'euros a la neteja de les platges

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.