| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 19 de maig de 2024


dilluns, 13 d'agost de 2007
>

Fins a Corea, i més enllà

El Festival Àsia presentarà per primera vegada una producció pròpia

XAVI AGUILAR. Barcelona
El Festival Àsia tornarà el mes vinent a Barcelona per oferir una selecció d'espectacles i activitats destinades a donar a conèixer una petita part del que es mou en aquest amplíssim i heterogeni continent. En el programa de la pròxima edició, que es farà entre el 12 i el 16 de setembre a diferents seus barcelonines, hi ha una barreja de propostes tant tradicionals com avantguardistes i les de Corea del Sud, en tant que país convidat, tindran un pes específic molt important.


+ El grup coreà de «p'ansori» que fusionarà la seva música amb el flamenc. Foto: EL PUNT

Un dels fets més importants d'enguany, però, és que Casa Àsia, l'entitat organitzadora, s'ha llançat a produir un espectacle propi que promet ser, com a mínim, innovador: unir en un mateix escenari artistes de p'ansori, una música tradicional coreana, i de flamenc per tal de crear una fusió fins ara mai vista. El p'ansori és l'art de la narració èpica musical de sàtires i històries d'amor, una tradició arrelada a Corea des del segle XI. Es diu que en els seus orígens els cantants se sotmetien a llargs i difícils entrenaments, com per exemple cridar amb totes les seves forces sota una cascada per aconseguir una veu forta, trencada i greu, per sota dels seus acords vocals. La interpretació del p'ansori és a càrrec d'un timbal (gosu) i un o més vocalistes (kwangdae) que han de demostrar sobre l'escenari tres habilitats principals: cant (sori), discurs (aniri) i gestos (pallim). El resultat són unes peces carregades de sentiment que els entesos solen equiparar amb el flamenc. Doncs bé, la proposta de Casa Àsia consisteix a portar un grup de p'ansori un temps abans de la seva actuació en el festival per tal que pugui treballar durant una temporada amb un grup de flamenc local, de manera que posin en comú les seves experiències i puguin arribar a teixir entre tots un espectacle fins ara inèdit. Aquesta coproducció entre el Festival Àsia, la Korea Foundation i el Taller de Músics es podrà veure el 15 de setembre a l'Institut del Teatre.

Un altre dels espectacles més remarcables del programa tindrà lloc l'endemà al Mercat de les Flors. Es tracta de l'òpera Kunqu del nord de la Xina. Catalogada com la mare de totes les òperes perquè revisa obres antigues i contemporànies, va ser nomenada per la Unesco un dels principals elements d'herència oral de la humanitat. La Northern Kunqu Opera Troupe es va fundar el 1957 i arribarà a Barcelona amb més de quaranta persones per fer l'espectacle L'agulla de jade, que combina cant, recitació i dansa i explica una història d'amor impossible entre un estudiant i una monja taoista durant la dinastia Song (1127-1279).

La inauguració del festival serà a càrrec del coreògraf, ballarí i mestre Park Soon-ho, una de les figures més premiades i internacionalment conegudes de la dansa coreana.

Explica Oriol Ferrer, el productor del festival, que els seus espectacles habitualment «reflecteixen una observació detallada de la vida quotidiana, destaquen la individualitat i el caràcter de cada ballarí i tracten de dos temes principals, la natura i les persones».

La resta de propostes programades permetran fer un tast de la música popular del Pakistan i l'Iran, conèixer el so del sitar (un llaüt indi de pal allargat) a mans de Ranjit Makkuni, gaudir d'una de les principals companyies de titelles de Singapur o moure's amb el punk-rock d'Adaptatsia (Kazakhstan), l'indie electrònic de Minuit o el hip-hop de DJ Vee, tots dos de Nova Zelanda.



EL PÚBLIC ASIÀTIC, A L'ALÇA
Enguany, en un intent d'expandir el festival més enllà de les seves múltiples seus a Barcelona, els organitzadors també han programat activitats a Vic, Calella, La Roca Village, Banyoles, Madrid i Valladolid. Tot plegat contribuirà a superar, segons esperen els organitzadors, la xifra d'assistència de la darrera edició, que ells mateixos estableixen en 17.000 persones.

El director general de Casa Àsia, Jesús Sanz, constata: «Tenint en compte que serem a més ciutats amb més espectacles i moltes activitats gratuïtes farem un festival més popular, proper i obert a tothom: petits, joves i adults». «Tot i que el Festival Àsia està pensat com a porta d'entrada al coneixement dels països asiàtics per a un públic català, la qualitat del programa està fent que cada cop hi hagi un percentatge més important d'espectadors d'origen asiàtic», hi afegeix. El pressupost és de 459.000 euros, complementats amb l'ajut de diferents institucions.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Per la vista i pel gust

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.