| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dimecres, 1 d'agost de 2007
>

El moviment escolta d'arreu del món celebra el centenari

Els 200 agrupaments que hi ha a Catalunya organitzen diverses activitats

MARIA RODRÍGUEZ. Reus
A les vuit del matí de l'1 d'agost del 1907, l'anglès Robert Stephenson, preocupat per la dificultat dels joves per adaptar-se a la vida a l'aire lliure, va crear el primer campament en una petita illa anglesa. Des de llavors, el moviment escolta s'ha anat escampant arreu del món conservant l'esperit del primer dia, una essència que avui escoltes i exescoltes volen reivindicar. A Reus, on l'agrupament més antic ha complert aquest any 47 anys, es penjaran senyeres amb els fulards dels diversos grups.


 Foto: CEDIDES

+ A dalt, la primera excursió l'any 1960. A baix, els caps actuals al Montsant. / Foto: CEDIDES

«Els símbols s'han anat perdent, per exemple ja no es porten uniformes, però l'essència continua sent la mateixa: promoure la tolerància, el respecte a l'altre, la solidaritat, la cooperació i el treball en equip», assegura Ton Sarrà, membre de l'associació d'antics, pares i amics de l'Agrupament Escolta i Guia Mare de Déu del Montsant Verge del Cim de Reus. Aquest agrupament es va fundar a la capital del Baix Camp l'any 1960, en un temps en què l'escoltisme no estava gaire ben vist pel règim franquista per les seves connotacions nacionalistes i idees progressistes. Entre altres activitats, organitza cada Nadal una excursió a l'ermita del Montsant per col·locar-hi un pessebre (a la imatge), i és l'encarregat de fer el toc de festa des del campanar de la Prioral per Sant Pere, juntament amb la Mare de Déu de Misericòrdia.

Avui, per celebrar aquest centenari, els exescoltes i escoltes reusencs penjaran senyeres amb els fulards dels seus agrupaments. Alguns també festejaran aquesta efemèride fent excursions i renovant les promeses des del Puigmal, Núria i la Seu Vella de Lleida, entre altres indrets. Aquesta és la base del moviment escolta: adoptar un compromís davant del grup i complir-lo, una promesa que a mesura que els escoltes van creixent comporta més responsabilitats socials.

A Catalunya hi ha gairebé 200 agrupaments escoltes que pertanyen a l'Organització Mundial del Moviment Scout a través de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge. Dins de la Federació, 140 són dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, dotze dels quals a la demarcació de Tarragona, i 38 agrupaments dels Escoltes Catalans (l'associació laica), cinc dels quals són de la vegueria de Reus-Tarragona.

L'escoltisme català va néixer pocs anys després d'aquell primer campament anglès però no es va consolidar fins als anys 20 i va quedar aturat només durant la Guerra Civil.

Actualment gairebé 40 milions de persones participen en l'escoltisme, que s'ha convertit en el major moviment infantil i juvenil del món.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.