| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimarts, 31 de juliol de 2007
>

Tarragona tindrà l'estiu vinent el primer museu de l'Estat dedicat a la química

El sector preveu enguany un creixement del 4,9% i una producció valorada en 49.000 milions

JORDI PRADES. Tarragona
Tarragona serà la seu enguany, per primera vegada des de la seva instauració, del Dia de la Química Espanyola, que se celebrarà el 15 de novembre. La ciutat se sumarà així a la llista de localitats on ja s'ha celebrat la festa i ho farà coincidint amb el 30è aniversari de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), que també vol aprofitar la celebració de l'Any de la Ciència, que s'organitza aquest 2007, per apropar el sector al públic en general. Per això un dels actes més destacats serà la presentació virtual del futur Museu de la Química, que es preveu que pugui obrir al públic l'estiu de l'any que ve.


+ Experiment a l'Institut Català d'Investigació Química, a Tarragona, durant la celebració de la Setmana de la Ciència, l'any passat. Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

Alcalá de Henares, Salamanca i València han estat fins ara les ciutats on s'ha celebrat el Dia de la Química en honor del patró del sector, Albert el Gran. Les connotacions «històriques i acadèmiques» d'aquestes seus deixaran pas enguany a la realitat industrial que evidencia «la importància del polígon petroquímic de Tarragona, el primer de l'Estat i un dels primers de la Mediterrània», segons va explicar ahir el president de l'AEQT, Andreu Puñet.

El director general d'aquesta associació, Javier Bort, va afegir: «No ens calen explicacions per celebrar a Tarragona el Dia de la Química, ni ens en calen per justificar que sigui aquí on hi hagi el primer museu de l'Estat dedicat al sector». Bort va explicar que el museu serà un centre d'interpretació didàctic, participatiu i referent de la museografia de nova generació: «Ha costat temps i costarà diners, però volem que sigui singular i únic i que contribueixi al projecte de Tarragona Capital Europea 2016». El projecte l'està elaborant el Grup Didàctic del Patrimoni i Museologia de la Universitat de Barcelona, que té experiència internacional, i es planteja com una ampliació del Museu del Port: «El port és un lloc estratègic per a l'AEQT, el 60% del moviment portuari correspon al sector petroquímic i volem que això tingui una vessant cultural». En aquest sentit, l'Autoritat Portuària participarà en el projecte ampliant fins a 2.000 m² els 1.600 m² que té actualment per donar cabuda al Museu de la Química i a una àrea relacionada amb el ferrocarril, també molt vinculat al port i al tràfic de substàncies químiques. El museu exposarà, a més de material cedit per la mateixa indústria, una mostra sobre química que actualment es pot veure al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa. Bort també va destacar ahir la vessant educativa de l'AEQT a través de la renovació de l'aula química del Camp d'Aprenentatge.





12 de novembre - Reunió de la Plataforma Tecnològica Sostenible (Feique)
- Inauguració de l'estand de l'AEQT a la Setmana de la Ciència

13 de novembre - Presentació dels millors treballs de recerca del Fòrum, en el marc de la Setmana de la Ciència (AEQT, Departament d'Educació i URV)

14 de novembre - Lliurament del premi de recerca (AEQT i Facultat de Química)
- Xerrada dels estudiants guanyadors de l'Olimpíada de la Química, promoguda per Feique a escala estatal

15 de novembre - Actes del Dia Nacional de la Química (Feique)
- Presentació del Museu de la Química (Port i AEQT)

16 de novembre - Inauguració Camp d'Aprenentatge


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Sector en expansió tot i el REACH

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.