| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 20 de maig de 2024


divendres, 6 de juliol de 2007
>

Masó: anàlisi, diagnòstic i teràpia

Dos equips d'arquitectes estudien dotze obres de Rafael Masó, detecten punts febles i estableixen criteris d'intervenció

DANI CHICANO. Girona
La demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) va inaugurar ahir l'exposició Radiografia de l'obra de Rafael Masó, que es basa en el treball fet per dos equips d'arquitectes de l'Associació d'Arquitectes per a la Intervenció i Preservació del Patrimoni Arquitectònic (Aadipa). A través d'exhaustives i completes fitxes tècniques que n'analitzen tots els aspectes, s'estudien dotze obres significatives de Masó, es fa un diagnòstic de les diverses patologies que tenen i es proposen criteris d'intervenció. En la inauguració d'ahir, a la qual va assistir el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, aquest va anunciar que la Generalitat restauraria la Casa Casas de Sant Feliu de Guíxols i es plantejaria adquirir-la.


+ Una imatge de la mostra muntada a la seu del COAC de Girona, a la Pia Almoina. Foto: D.C.

Frederic Abril, secretari del COAC, i Ricard Turona, vocal de Cultura, van presentar ahir la mostra, que es va inaugurar a la seu del COAC de Girona, en presència del conseller de PTOP, Joaquim Nadal; de l'alcaldessa, Anna Pagans; del president del COAC a Girona, Josep Riera, i de la presidenta d'Aadipa, Rosa Maria Cànovas. L'exposició, que es podrà visitar fins al 17 de setembre, és el darrer gran esdeveniment del programa d'actes de l'Any Masó. Els equips que han elaborat les fitxes han estat, d'una banda, Enric González, Georgina i Manel Vázquez, i, de l'altra, Albert Casanovas, Mercè Hortalà, Marc Manzano i Jordi Portal. Una síntesi de les fitxes de les dotze obres elaborades és la següent:



MAS EL SOLER (SANT HILARI SACALM, 1906-1907, 1909-1910).
No catalogat. Projecte de reforma d'una casa de senyors rural del segle XVIII. S'hi ha fet un manteniment continuat i es troba «en el mateix estat en què el va deixar Masó». Si s'han de fer intervencions complexes per necessitats d'ús, s'aconsella fer-les en dependències annexes, i cal no construir nous volums si no es desvinculen de l'obra original.

ESCOLES DE SARRIÀ DE TER (1909-1910).
Catalogat com a bé cultural d'interès local (BCIL). Reconversió en escola de tres antigues cases. Primer va ser escola i després, la seu del CAP. Si s'hi intervé, cal discriminar els elements originals de Masó i els que no ho són, i prioritzar la recuperació de la volumetria i els espais originals, enderrocant envans en les aules i recuperant els patis entre edificis, a més del porxo posterior.

CASA MASRAMON (OLOT, 1913-1914).
Catalogada com a BCIL. Presenta actuacions que han alterat profundament el projecte original, pel que fa a concepció i ús de l'edifici. D'edifici unifamiliar ha passat a tenir un habitatge per planta, s'hi han fet múltiples obres de reforma interior i només conserva elements originals a la planta baixa. És impossible recuperar l'estat original de l'edifici, ni tampoc els solars. Una reconstrucció seria aventurada i l'opció que es recomana és la conservació, el manteniment i la consolidació d'elements originals.

CASA OLLER, CAN GRAU (BRUNYOLA, 1913-1914).
Projecte de transformació d'un mas típic de la Selva a edifici preeminent de caire burgès i tipologia unifamiliar. No s'hi han fet grans alteracions, tret de les causades pel temps, que li donen un aspecte envellit. Cal fer neteja, conservació, substitució si s'escau i manteniment d'elements originals a façanes, estructura i distribució interior. S'advoca per la catalogació com a BCIL.

CEMENTIRI MUNICIPAL DE JUIÀ (1918).
No està catalogat. Participació de Masó no documentada, però el model executat és similar al projectat per ell. El seu estat d'abandonament i el creixement descontrolat de vegetació fan urgent una actuació de sanejament, una restauració generalitzada d'arrebossats i pintats; té fissures i desplom al mur est i es donen indicacions per afrontar una ampliació prevista. S'hi recomana protecció.

REFORMA DEL MAS ORDIS (CRESPIÀ, 1920-1921).
Edifici catalogat. Casa documentada des del 1260. El projecte de Masó es va executar parcialment, però els que va fer es conserven sense modificacions, circumstància a la qual ha col·laborat el fet que la casa pertany a la mateixa família de fa set generacions. Es recomana no cessar en l'activitat de manteniment, que és bo.

INTERVENCIÓ EN L'ESGLÉSIA DE SANT SALVADOR DE BIANYA, DEL SEGLE XII (1911).
Catalogada com a BCIL. El projecte té com a objectiu tornar al temple el seu aspecte primitiu. En paraules del mateix Masó, «fer retornar el segle XII» a través de la restauració de l'edifici i de la construcció d'un altar i un retaule, que va ser destruït el 1936. El diagnòstic assenyala el bon estat dels elements que va aportar Masó, però adverteix que cal actuar de manera immediata en les cobertes per les filtracions que malmeten especialment les capelles laterals, la sagristia i el campanar. Recomana actuar sobre les pintures de la portalada principal, que estan a la intempèrie, i recol·locar diversos elements de ferro ideats per Masó, com el sagrari i canelobres.

CASA CENDRA (ANGLÈS, 1913-1915).
Edifici catalogat. Es tracta d'una casa senyorial ja existent i els seus horts i jardins. Actualment pertany a l'Ajuntament d'Anglès i es conserva força fidel al projecte i la construcció inicials. Ara bé, s'adverteix que es troba en estat d'abandonament acusat per una falta de manteniment. S'advoca per la recuperació de l'edifici i de l'entorn, ja que conserva bona part de la superfície del jardí, tret del lloc que ocupa el CAP. La part que perdura està alterada, cal recuperar els elements originals i enderrocar els que no ho són com pistes de petanca i lavabos. S'hi han fet alteracions a l'interior, que s'ha de minimitzar, i cal una consolidació estructural de les cobertes, que estan alterades.

CASA CASAS (SANT FELIU DE GUÍXOLS, 1914-1916).
Catalogada com a BCIL. Actualment és d'ús social dels veïns de la urbanització Urcatusa. Aquest ús ha permès un bon nivell de preservació d'elements originals. L'entorn, però, és irrecuperable. Una actuació hauria de permetre restaurar i mantenir elements originals i eliminar afegits, a més de restituir materials malmesos de la coberta i les canals.

CEMENTIRI DE GIRONA (1917-1919).
Catalogat. Projecte executat parcialment que incloïa tanca i porta, que no es va arribar a fer. Es recomana un estudi de la cota original del paviment per si s'han perdut elements originals, i una neteja a fons de la pedra, la terra cuita, a més de la restauració de la ceràmica vidriada.

CENTRAL ELÈCTRICA VINYALS (FLAÇÀ, 1920- 1923).
Catalogada com a BCIL. És una de les poques construccions industrials de Masó. Encara està en ús i no hi ha hagut modificacions significatives. Es recomana no cessar en l'activitat de manteniment i conservar l'entorn i els edificis que depenen de la central, fent-ne responsables els propietaris i les administracions públiques.

REFORMA DEL MAS LA DOU (VALL D'EN BAS, 1925).
Conjunt constructiu original del 1624, catalogat. El projecte de reforma va incloure la reordenació de la façana sud i l'entrada, la redistribució de la planta baixa i un cos de galeries de ponent. Està ben conservat, però els elements exteriors de fusta estan degradats.

EXPOSICIÓ A SANT GREGORI
La biblioteca de l'escola Agustí Gifre de Sant Gregori presenta, des d'avui i fins al 22 de juliol, l'exposició Geografia de Masó. L'arquitecte i les comarques gironines, que s'inaugurarà a les 8 del vespre.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.