| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 10 de maig de 2024


dilluns, 2 de juliol de 2007
>

A la xarxa, l'èxit s'escriu en català

El periodista Saül Gordillo publica Nació.cat, la història del domini «.cat», que, amb 21.000 registres, és el primer que representa una comunitat lingüística. Per un cop, diu l'autor, «l'èxit s'escriu en català»

M. ALTIMIRA. Barcelona

+ El domini .cat registra un creixement d'un 5% mensual. Foto: ANDREU PUIG

««Els catalans no estem acostumats a èxits com el del «.cat» i com a país no se'ns pot escapar que el futur és a internet», va assegurar el periodista Saül Gordillo durant la presentació del seu primer llibre, Nació.cat, en què s'explica la història de la creació del domini «.cat», el primer que representa una comunitat lingüística i que ha permès situar el català en la posició número 23 pel que fa a la presència d'aquesta llengua a la xarxa. El domini, que ja té 21.000 registres, va ser aprovat el 15 de setembre del 2005 per la Corporació d'Internet per a l'Assignació de Noms i Números (Icann, en anglès) i des d'aleshores no ha fet més que incrementar la presència a la xarxa. «L'aparició del domini va ser conseqüència d'un cúmul de circumstàncies, coincidències i d'una estratègia molt prudent», va afirmar Gordillo. El trident, format per Amadeu Abril, advocat especialitzat en tecnologies de la informació i un dels 19 membres amb dret a vot de l'Icann; Manel Sanromà, president del Capítol Català de la Internet Society (ISO-CAT), i Jordi Alvinyà, exdirector general de Radiodifusió i Televisió de la Generalitat, va fer possible que aquest projecte es materialitzés. «Va ser el contrapunt del que va succeir amb la desafortunada selecció catalana; a internet, l'èxit s'escriu en català», va assegurar el periodista.

En aquest procés, va afirmar Gordillo, no hi van faltar els recels de bona part de l'administració estatal que, malgrat la conformitat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, no veien amb bons ulls una iniciativa que permetia que la llengua i la cultura catalanes gaudissin d'una identitat pròpia a internet. Fins i tot, el govern sortint, aleshores encapçalat per José María Aznar, havia expressat el rebuig a la candidatura catalana que es va presentar el 16 de març del 2004, dos dies després de les eleccions generals. El «.cat» tampoc no va ser sant de la devoció del polític popular valencià González Pons, que va afirmar solemnement: «Catalunya ja ha aconseguit la independència virtual.»

Nació.cat, forma part d'una nova sèrie de llibres pensats i escrits per introduir un debat públic sobre qüestions com ara la llengua, la cultura i el país. Es tracta d'un projecte d'Òmnium Cultural publicat per l'editorial Mina.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El decàleg del «.cat»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.