| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 19 de maig de 2024


dimecres, 27 de juny de 2007
>

Més de la meitat dels camps de golf no reguen amb aigua de depuradora

Fa dos anys que Medi Ambient fa campanya per regar amb aigües regenerades

E. ANSOLA. Barcelona
A Catalunya hi ha 68 camps de golfs, 60 dels quals s'abasteixen d'aigua que prové de les conques internes on l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té competències. D'aquests, només 24 instal·lacions utilitzen aigua regenerada procedent de les estacions depuradores i 23 han iniciat els tràmits per fer-ho. Fa dos anys que l'ACA va canviar els criteris administratius per obligar els camps nous a regar amb aigua de depuradora, però el tràmit de concessió és lent i hi ha dificultats tècniques.


+ Camp de golf públic de Can Sant Joan, a Rubí. Foto: EL PUNT

Entre any i any i mig, en el millor dels casos, poden durar els tràmits per aconseguir una concessió d'aigües regenerades, les que provenen de les estacions depuradores, per regar els camps de golf. Al marge de la lentitud de l'administració, aquest retard sol venir provocat per qüestions tècniques ja que sovint l'aigua regenerada té un contingut alt en sals que obliga a tractar-la fins a fer-la apta per al reg. El cost de tractar l'aigua, que és aproximadament d'un milió d'euros, va a càrrec de l'empresa que explota el camp, però, a canvi, el consum que es fa d'aquesta aigua és gratuït.

L'abril del 2005 el consell d'administració de l'ACA va aprovar els nous criteris ambientals que limiten les concessions d'aigua per al reg només a aigües procedents de depuradores. Aquest canvi va servir també per regular els camps que encara no tenien cap mena de concessió i aquells que feien alguna modificació. L'any 2005, que hi havia el mateix nombre de camps que ara, és a dir 68, eren 19 els camps que regaven amb aigua de depuradora, una xifra que dos anys després s'ha ampliat fins a 24, el mateix nombre que es volia aconseguir ja el 2005. Amb tot, ara ja són 23 els camps de golf que han iniciat els tràmits perquè se'ls concedeixi aigua regenerada. La resta, una desena de camps, no podran regar mai amb aquesta aigua perquè o bé tenen les estacions depuradores lluny dels punts de connexió o descarten el cost econòmic que els suposa.

L'objectiu de l'ACA però és aconseguir que en dos anys hagi finalitzat la concessió de totes les instal·lacions que ara estan en procés de tràmit. El director de l'àrea d'Ordenació del Domini Públic Hidràulic, Diego Moxó, admet: «Anem més lentament del que ens agradaria.» La valoració que en fa, però, és «positiva» perquè el sector «està conscienciat de la necessitat de reutilitzar aigua per al reg», diu, i preveu que el reg amb aigües regenerades arribi al 90% dels camps que estan actualment en marxa. Moxó aclareix que la meitat dels camps que funcionen corresponen a pitch-and-putt, instal·lacions petites que s'amortitzen a partir d'una quota que paga el jugador per partida. A aquests equipaments, els costa més invertir en el tractament de les aigües procedents de depuradores.

L'ACA té sobre la taula la sol·licitud de vuit camps de golf nous que, aquests sí, no seran autoritzats si no reguen amb aigua de depuradora.





Reg amb aigua regenerada - 24. Sant Andreu de Llavaneres, els dos de Pals, Sant Jaume dels Domenys, Terrassa, Matadepera, Vallromanes, Sant Cebrià de Vallalta, Teià, Calafell, Sant Julià de Ramis, Mataró, Sant Vicenç de Montalt, Rubí-Sant Cugat, Castelló d'Empúries, Gualta, Sant Feliu de Llobregat, Sant Esteve de Sesrovires, Reus, Lloret de Mar, Caldes de Malavella, La Garriga i Santa Cristina d'Aro.

En tràmit de concessió - 23

Reg aigües subterrànies - 8. Entre altres són el Montseny Esportiu, el Club Natació Montjuïc, Torremirona a l'Alt Empordà, Golf Papalús (Lloret), Terramar (Sitges), i Peralada

Reg aigües superficials - 2, Castell de Viladrau i Torre Mas Cambell

Reg amb captacions combinades - 2, Vilalba (Vallès Oriental) i Gurumbau (Osona)


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El pagès de l'Ampolla enfrontat al CAT no accepta haver de costejar el trasplantament dels arbres

>La Federació de Caça de l'Ebre denuncia que són perseguits pels agents rurals i grups ecologistes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.