| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


dimarts, 26 de juny de 2007
>

Experts en seguretat alerten de la fi de l'Estat protector davant del risc global

El X Fòrum de la Seguretat conclou que la policia ja no pot ser l'únic instrument contra els perills

SÍLVIA BARROSO. Barcelona
«Vivim en uns espais massa complexos per creure que la seguretat pot dependre només de les administracions.» La frase és d'Àngel Castiñeira, director del departament de ciències socials d'Esade, un dels experts que van participar ahir en el X Fòrum de la Seguretat, organitzat anualment per la fundació privada Institut d'Estudis de la Seguretat. Tots els ponents van estar d'acord que els riscos actuals són globals i que cal encarar els problemes de seguretat des d'uns perspectiva multidisciplinària. També van alertar que la societat civil ha de participar activament en les polítiques de seguretat: la policia ja no pot controlar-ho tot.


+ Joan Boada, al centre, al Fòrum de la Seguretat.

Ningú té la solució als problemes d'inseguretat perquè no hi ha una única solució. Els experts reunits ahir a la seu del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona van coincidir a advertir que la societat actual ha de renunciar al «risc zero», ha d'aprendre a conviure amb els perills i gestionar-los. I en aquest panorama d'inseguretats globals, «calen mecanismes relacionals [dels governs] amb les associacions, les ONG, les empreses, que són experts en el seu terreny» i han de participar en les polítiques de seguretat.

Segons Castiñeira, aquesta idea és «una mala notícia per a aquells que estiguin acostumats a la manera napoleònica de governar». També s'ha de renunciar, segons els analistes, a «buscar un culpable personalitzat als problemes d'inseguretat, com marcava la tradició jurídica romana». «Tots som responsables de la nostra seguretat, no hi ha un sol culpable», va sentenciar Castiñeira.

El director de l'Observatori del Risc de l'Institut de Seguretat, Jaume Curbet, també va alertar que «ja no serveixen els caps de turc». Per Curbet, s'ha de trencar amb la tradició de treballar només sobre els efectes de la inseguretat –per exemple, perseguir els lladres sense analitzar per què actuen on actuen– i començar a buscar-ne les causes. «El crim organitzat actual ja no té res a veure amb els petits grups mafiosos locals que hi havia fins fa 25 anys, ara és un negoci mundial que genera un producte interior brut superior al de molts països», va avisar.

L'únic representant d'una administració que va participar en la jornada, el secretari general del Departament d'Interior, Joan Boada, es va mostrar d'acord amb l'anàlisi dels experts. Boada va inaugurar la trobada i ja va anunciar que «per tenir una societat més segura cal construir una societat més cohesionada».

El número dos d'Interior va admetre que cal analitzar els riscos i que aquesta recerca és «clau per garantir la seguretat». Per Boada, «el problema de la seguretat s'ha de reubicar en un context que va més enllà dels àmbits de la policia i de la justícia». L'aposta de la conselleria és impulsar «un teixit social fort i amb una ciutadania compromesa amb els afers col·lectius», ja que la seguretat s'ha de veure com «un dret humà» i ha de servir per garantir «les llibertats de totes les persones».



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.