| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 28 d'abril de 2024


diumenge, 24 de juny de 2007
>

Els deu manaments del bon conductor

El Vaticà presenta un decàleg que dicta les conductes que han de seguir els cristians a la carretera

NÚRIA PUYUELO. Barcelona
El Vaticà ha presentat un decàleg que dicta els manaments que han de seguir els cristians quan condueixen, com ara «no mataràs», en analogia als deu manaments bíblics. Segons va explicar el cardenal Renato Raffaele Martino, el Vaticà s'havia de pronunciar contra «la transgressió i la negligència de la disciplina a la carretera» perquè cada any al món moren 1.200.000 persones en aquestes circumstàncies. Associacions de víctimes de trànsit i grups cristians aplaudeixen la iniciativa, tot i que alguns discrepen en la manera com està formulada o qüestionen determinats consells, com ara resar el rosari mentre es condueix.


+ Un accident que va passar ahir a Tarragona, entre els carrers Pere Martell i Felip Pedrell, quan un dels cotxes no va respectar el senyal de cediu el pas. Va haver-hi dos ferits. Foto: EL PUNT

El cardenal Renato Raffaele Martino ha presentat aquesta setmana les Orientacions per a la pastoral de la carretera, un manual de 58 pàgines que analitza el comportament dels conductors a la carretera i demana prudència i disciplina als cristians quan es posin davant d'un volant. El manual també inclou el decàleg per combatre l'accidentalitat viària i alguns consells, com ara senyar-se abans de començar un viatge i resar el rosari durant el trajecte.

El decàleg, que comença amb el manament bíblic de «no mataràs», demana en el setè manament el suport a les persones que han perdut un familiar en un accident de trànsit i també fa referència al consum d'alcohol i de drogues entre els conductors joves. Altres manaments fan referència a la prudència i al perdó, com ara el vuitè, que convida a reunir la víctima amb el conductor agressor perquè es reconciliïn.

El document també indica les virtuts que ha de tenir el conductor cristià –la caritat, la prudència, la justícia i l'esperança– i adverteix que «el vehicle és un mitjà que es pot utilitzar de manera prudent i ètica o bé se'n pot abusar». Recorda també que la mobilitat i la peregrinació apareixen en molts passatges bíblics i també formen part de la vida de la societat actual, per tant, «la carretera ha d'estar al servei de la persona com a instrument per facilitar la vida i el desenvolupament integral de la societat».

Els sectors més progressistes de l'Església catalana s'han mostrat crítics amb algunes qüestions del decàleg. El portaveu d'Església Plural –col·lectiu progressista de cristians de base–, Josep Torrents, creu que «és molt positiu que el Vaticà inclogui com a pecats noves conductes que afecten la persona», però opina que «el llenguatge que s'utilitza és massa clerical i anacrònic per a la societat d'avui» i fa un «ridícul espantós» quan aconsella resar el rosari mentre es condueix perquè «la pregària requereix concentració i la conducció també, i per tant són dues coses incompatibles».

El capellà gironí Fèlix Mussoll, membre del Fòrum Alsina, un col·lectiu de capellans de tendència progressista, va destacar que «és bo que l'Església demani prudència als conductors», però no està d'acord amb el fet que es recorri a la penalització, i creu que s'hauria d'incidir en la convicció. «S'ha de conduir amb prudència i pensar en el bé dels altres i no s'ha d'entrar en valoracions morals, ja que el pecat, com la multa, és punitiu», va explicar Mussol. D'altra banda, el president d'E-Cristians, Josep Miró, va considerar positiu el decàleg impulsat pel Vaticà, ja que «és útil perquè sembla que la gent es transforma quan puja a un cotxe i s'ha d'estimar l'altre com un s'estima a si mateix».



EL PARER DE LES VÍCTIMES


La presidenta de Prevenció d'Accidents de Trànsit, Maria Eugènia Domènec, considera que les iniciatives d'aquest tipus «fan veure a la gent quina és la importància dels accidents de trànsit i el valor de la responsabilitat compartida». «Em sembla bé que des de la religió es faci un pronunciament tan clar i contundent, perquè el trànsit ens afecta a tots, sense excepcions», va dir.



Primer - No mataràs.

Segon - La carretera ha de ser per a tu un instrument de comunió i no de dany mortal.

Tercer - Que la cortesia, la correcció i la prudència t'ajudin.

Quart - Sigues caritatiu i ajuda el pròxim necessitat.

Cinquè - L'automòbil no pot ser per a tu una expressió de poder.

Sisè - Convenç els joves que no condueixin quan no estan en condicions de fer-ho.

Setè - Dóna suport a les famílies de les víctimes de trànsit.

Vuitè - Reuneix la víctima i el conductor agressor perquè puguin viure l'experiència alliberadora del perdó.

Novè - A la carretera protegeix el més dèbil.

Desè - Sent-te responsable dels altres.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.