| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dijous, 14 de juny de 2007
>

Puigcercós pensa incrementar el perfil polític dins del govern com a líder d'ERC

Fixarà les posicions dels independentistes en públic i en privat malgrat les crides a la prudència del President

TIAN RIBA. Barcelona
Sis mesos després d'haver aterrat i de donar un perfil baix per agafar la mida a la conselleria de Governació, encarrilar aspectes espinosos de les seves competències i asserenar l'ambient polític de després del Dragon Khan, Joan Puigcercós ha decidit que és l'hora d'incrementar el seu pes polític dins del govern perquè es vegi com l'autèntic líder d'ERC i fer complir el programa d'entesa que inclou un desenvolupament solvent de l'Estatut davant el que considera incompliments de José Luis Rodríguez Zapatero. Puigcercós no pensa fer cas de les crides a la prudència de José Montilla i marcarà la posició dels independentistes sempre que faci falta en públic i en privat. En l'horitzó, hi ha desactivar els corrents crítics i la candidatura a la presidència el 2010.


+ Joan Puigcercós, dirigint-se a la reunió del govern de dimarts. / Foto: JUANMA RAMOS

Quan va aterrar a Governació, Puigcercós havia d'encarrilar aspectes conflictius amb els socis com ara la futura llei electoral i l'oficina antifrau. Per la llei va nomenar un equip de savis perquè presentés una primera proposta al Parlament i siguin els grups parlamentaris els qui es discuteixin. La llei de l'oficina antifrau quedarà aprovada aquest mes. Governació és un departament tranquil, que funciona i que Joan Carretero va fer funcionar encara millor, i hi ha pau social garantida amb els sindicats per dos anys. Amb aquesta garantia, Puigcercós actuarà més com a polític que com a gris gestor de Governació, fixant en públic i en privat les posicions d'ERC, i a més pensa tenir una agenda més potent, també, com a secretari general del partit.

El conseller ja va assajar un discurs més reivindicatiu i crític durant la campanya de les eleccions municipals coneixedor dels dubtes que hi havia en la militància pel perfil baix d'ERC al govern. Amb els resultats a la mà i les conseqüències en forma de corrents crítics, Puigcercós s'ha fet seu part del discurs i l'ha començat a practicar en públic. I ho pensa continuar fent malgrat les crides a la prudència de Montilla. El seu objectiu també és forçar el govern i Montilla que, a canvi de menys soroll, hi hagi l'exigència que Zapatero complirà els seus compromisos. Però encara que els compleixi, el seu perfil tampoc es diluirà, perquè el conseller no pensa perdre de vista que és un líder independentista. «També sóc secretari general d'ERC», va respondre a un conseller que li va recriminar les seves crítiques públiques a Zapatero per l'Estatut.



MILLOR AL GOVERN
El secretari general d'ERC no pensa, ara per ara, deixar el govern, per la importància de ser en les reunions del consell executiu i la capacitat de penetració en diferents sectors que aquesta plataforma facilita. Amb tot, això pot canviar si el congrés d'ERC previst en principi pel 2008 decideix que els líders del partit no han de ser al govern. Fins ara, Puigcercós ha estat eclipsat per Josep-Lluís Carod-Rovira, que instal·lat al Palau de la Generalitat s'ha convertit en l'interlocutor de Montilla –amb un perfil molt institucional i remarcant la lleialtat al President–, tasca que, a priori, corresponia també a Puigcercós, ja que tots dos van cuinar els pactes del 2003 i el 2006. Puigcercós ja va planificar els seus primers moviments: criticar els incompliments de Zapatero i postular-se com a candidat el 2010 i té apamats els seus moviments fins a l'agost.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Quan ERC estossega, el govern es refreda

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.