| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dilluns, 11 de juny de 2007
>

La platja de Lloret acumularà 200.000 burilles a final d'estiu tot i la neteja

La maquinària per retirar-les només aconsegueix eliminar un 15% de totes les que es llencen

LAURA JUANOLA. Lloret de Mar
La platja de Lloret té, quan acaba la temporada d'estiu, 200.000 burilles a la sorra. Així ho indica un estudi anomenat Mevaplaya i liderat pel Laboratori d'Enginyeria Marítima de Barcelona en què també hi han participat la Universitat Politècnica, la de Girona i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes. L'estudi assenyala que l'eficiència mecànica de neteja és de prop del 15% i recomana que per netejar les platges s'utilitzi maquinària especialitzada. Lloret ja té màquines que garbellen la sorra, però l'Ajuntament es troba amb el problema que no la pot garbellar gaire perquè es trenca el gra de sorra, que és gruixut i, a més, hi ha molta gent que enterra les burilles. Per reduir la quantitat de burilles, l'any passat es van repartir de franc 20.000 cendrers.


+ Un banyista fumant a la platja gran de Lloret aquesta setmana. A final d'estiu s'hi acumulen 200.000 burilles. / Foto: MANEL LLADÓ

Per fer l'estudi que assenyala que a final d'estiu hi ha 200.000 burilles a la platja de Lloret, es va agafar com a mostra el 40% de la superfície de la platja i es va analitzar diverses vegades durant l'estiu. La màquina de garbellar la sorra de la platja que té l'empresa concessionària de la neteja de Lloret garbella fins a 20 centímetres de profunditat. El garbellat mitiga el problema de les burilles, però no el resol. L'Ajuntament coneix el problema i ha passat una auditoria per obtenir una certificació del sistema comunitari de gestió i avaluació ambiental a les platges. «L'aplicació d'aquest sistema ha de contribuir a resoldre un problema que no és local», ha dit el regidor de Medi Ambient en funcions, Josep Teixidor.

L'estudi Mevaplaya, però, és molt ampli. Tracta sobre la gestió de les platges i pren com a mostra les platges de Malgrat, s'Abanell de Blanes, Lloret, amb els cales de Santa Cristina i Canyelles, i Tossa de Mar. L'estudi parteix de la base que el turisme de sol i platja suposa canvis en el territori. L'impuls turístic inicial parteix de la platja, però quan el turisme es desenvolupa aquesta esdevé més important i creix la dependència socioeconòmica dels pobles respecte de la platja. Sovint, el turisme també suposa una pressió més gran per al sistema natural i una degradació ambiental. Mevaplaya intenta quantificar el valor i l'estat de la platja amb una sèrie d'índexs, per ajudar a resoldre els possibles problemes.


Es recomana intensificar la neteja de les platges quan l'origen de la brutícia és l'usuari, garantir la naturalitat de les platges poc freqüentades i fomentar el transport públic per arribar-hi. Igualment, s'aconsella aplicar mecanismes per evitar que els banyistes aparquin a prop de les platges.
De les platges analitzades, la més ben valorada és la cala Canyelles de Lloret, seguida de la cala de Santa Cristina, també de Lloret. Les segueixen: Tossa, s'Abanell i curiosament la platja gran de Lloret, que és un dels atractius que el municipi ven més turísticament. En última posició hi ha la de Malgrat.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Amb amics o amb família

>Les ones altes

>Més piscines que platja

>La platja de s'Abanell de Blanes ha perdut la meitat de la superfície en les últimes dues dècades

>La sorra de la platja de Lloret tindrà 200.000 burilles a final d'estiu

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.