| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dijous, 31 de maig de 2007
>

CDC té sobre la taula els noms de Crespo i Guinó per presidir la Diputació



PURI ABARCA. Girona

+ La Diputació de Girona, el dia de constitució després de les eleccions del 2003. Foto: P. DURAN

CDC treballa amb alguns noms de possibles candidats a presidir la Diputació en el cas que pugui tornar a governar mitjançant algun pacte, amb ERC o, fins i tot, amb el PSC. Entre aquests noms, hi ha el de l'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, diputat al Parlament, i el de Besalú, Lluís Guinó, dos dels candidats de CiU que han guanyat per majoria absoluta als seus municipis.

A una certa distància, es parlaria de Santi Vila, també diputat al Parlament i que ha situat CiU com a força més votada a Figueres, malgrat que no té garantida l'alcaldia, en espera del que comportin les negociacions amb ERC i amb el PSC, i Xavier Soy, alcalde de Bescanó i etern candidat a presidir la institució supramunicipal, que governarà un cop més amb majoria absoluta al seu municipi i que ara ja és vicepresident de la Diputació. Si Crespo o Vila fossin presidents, deixarien el Parlament i en lloc seu hi entraria Guinó. A aquests noms, s'hi afegeix el del candidat d'UDC, Jaume Torramadé, vicepresident de la Diputació i fins ara alcalde de Salt, que tampoc té assegurada la renovació del càrrec municipal, llevat que els pactes postelectorals així ho defineixin. Torramadé és, però, un dels candidats més ben vistos per ERC, en cas que hagin de formar govern.

La formació de govern a la Diputació depèn molt, tot i que no exclusivament, del que decideixi la direcció d'ERC, que ara té sobre la taula un munt de possibilitats de pactes a concretar. Entre aquests pactes, el de la Diputació de Lleida, que afectaria directament el de la de Girona, per allò de l'equilibri territorial entre forces que els republicans sempre han dit que volen mantenir. Els criteris de les direccions nacionals del PSC i d'ERC pel que fa a formar governs bipartits o tripartits d'esquerres allà on sigui possibles no posa fàcil la negociació a la direcció republicana gironina, que haurà de fer puntes de coixí per combinar acords amb les dues altres principals forces en ajuntaments, consells comarcals i la Diputació.

El futur govern de la Diputació derivarà de les decisions que es prenguin en poblacions com ara Figueres (ha guanyat CiU i la segona força és ERC, però els republicans no han descartat pactar amb el PSC, tercera força), Banyoles (CiU ha guanyat, deixant ERC en segon lloc i el PSC no té clar a qui donarà suport), Castell-Platja d'Aro (hi ha la possibilitat de fer un tripartit d'esquerres, però CiU negocia amb ERC), la Bisbal d'Empordà (el PSC i ERC empaten a regidors i CiU té la clau del govern) i Torroella de Montgrí (CiU i la UPM-PM han empatat i ERC torna a ser decisiva).





CiU - Ha revalidat el nombre de 12 diputats que ja tenia
- Té alguns acords a oferir a ERC (l'alcaldia de la Bisbal, per exemple)
- La Diputació li suposa l'únic autèntic contrapoder gironí al govern de la Generalitat.

PSC - Ha mantingut també el seu nombre de diputats, amb 9.
- Podria oferir a ERC alcaldies com la de Figueres, i a CiU d'altres, com la de Banyoles.

ERC - Ha augmentat d'1 el nombre de diputats, fins a 6.
- Pot oferir a CiU alcaldies com la de Torroella de Montgrí i al PSC, suports a Olot, Sant Feliu de Guíxols i Platja d'Aro, per exemple.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.