| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 1 de maig de 2024


dimecres, 30 de maig de 2007
>

Promoure l'exclusió de persones per la seva raça



M.A.L.. Barcelona

Un partit serà declarat il·legal quan «vulneri sistemàticament les llibertats i drets fonamentals, promovent, justificant o exculpant els atemptats contra la vida o la integritat de les persones, o l'exclusió o persecució de persones per la seva ideologia, religió o creences, nacionalitat, raça, sexe o orientació sexual». Aquestes són les conductes previstes en la llei de partits que farien possible la dissolució judicial d'una formació política com la Plataforma per Catalunya (PxC).

El Congrés dels Diputats o el Senat hauran de demanar al govern de l'Estat que sol·liciti la il·legalització del partit. De fet, si es fa aquesta petició, l'Executiu quedarà obligat a formular la demanda després d'estudiar-la en el Consell de Ministres. A més del govern estatal, el ministeri fiscal és l'altra institució legitimada per instar la declaració d'il·legalitat d'un partit polític.

Aquesta demanda s'ha de presentar a la sala especial del Tribunal Suprem (TS), que la notificarà al partit denunciat. Els responsables de la formació hauran de comparèixer-hi abans de vuit dies. Aleshores, la sala analitzarà si admet la demanda. Una vegada admesa, el partit tindrà vint dies per contestar-la. En aquest moment, es podran presentar les proves corresponents contra les quals podran al·legar les dues parts, en un termini de vint dies més.

D'aquesta manera, el tràmit de la dissolució d'un partit polític pot durar més d'un mes i mig. Això sí, passat aquest temps, la sala del TS dictarà sentència, i en cap cas s'hi podrà recórrer en contra. D'aquesta manera, si s'ordena la dissolució del partit, es cancel·larà la seva inscripció en el registre. Si es desestima la demanda, es podrà tornar a presentar amb arguments nous.



D'UN A TRES ANYS DE PRESÓ
La llei de partits no és l'únic instrument existent contra un partit xenòfob. El Codi Penal, en l'article 510, preveu que siguin castigats amb la pena de presó d'un a tres anys els que incitin a la discriminació, a l'odi o a la violència contra grups o associacions per motius racistes o antisemites. També serà condemnat amb la mateixa pena qui difongui informacions injurioses sobre grups en relació amb la seva ideologia, ètnia, raça o el seu origen nacional.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Hereu avisa ICV i ERC que fer el gall en el nou govern «pot ser perjudicial»

>La narcosala fa recular el PSC 11,3 punts als barris de la Vall d'Hebron

>ERC critica que no s'actuï amb «el mateix zel» sobre la P×C i Batasuna

>El PSC perd suport en cinc capitals comarcals on havia estat el partit més votat el 2003

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.