| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 29 d'abril de 2024


dimecres, 23 de maig de 2007
>

Trenta entitats contra un punxó anomenat Kubotan



S. BARROSO.

Una trentena d'entitats i personalitats –entre les quals hi ha el filòsof Josep Maria Terricabras; el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveras; l'advocat August Gil Matamala; la presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Eva Fernández, i la coordinadora de SOS Racisme, Begoña Sánchez–, reclamen al Departament d'Interior que investigui l'ús dels punxons anomenats Kubotan pels agents antiavalots dels Mossos.

En un manifest fet públic ahir, el col·lectiu va demanar que es prohibeixi «de forma expressa, clara i rotunda» l'ús del Kubotan «en contextos de protesta». «No sé si és útil amb detinguts violents, però de cap manera s'ha d'aplicar contra manifestants», va al·legar Jaume Asens, vocal de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona.



BUIT LEGAL INTERPRETABLE
La polèmica originada al voltant de l'estri –descobert dissabte pels manifestants esquàters, ja que fins ara no havia estat detectat– pivota sobre una escletxa legal. El reglament d'armes vigent a l'Estat espanyol no esmenta directament aquesta mena de punxons amb punta arrodonida, però els detractors entenen que l'estri es pot considerar un dels «instruments especialment perillosos per a la integritat física de les persones», un calaix de sastre del reglament.

L'altre aspecte de la discussió jurídica se situa en l'estira-i-arronsa sobre si el reglament d'armes és d'aplicació als membres de cossos policials. De fet, aquest decret és, bàsicament, una llista de tots els instruments que han de ser considerats armes prohibides a l'Estat espanyol, entre els quals hi ha les pistoles. El mateix decret especifica que queden exempts de la prohibició els agents de cossos policials, però «sempre que el cos en qüestió tingui reglamentat l'ús de l'eina», puntualitza Asens.



INTERIOR HO REGULARÀ «PELS AGENTS»
En el cas del Kubotan, de moment no hi ha cap document dels Mossos ni del Departament d'Interior que estableixi la possibilitat d'utilitzar el controvertit punxó. Per tant, segons el vocal de la Comissió de Defensa, «s'ha de fer una lectura restrictiva» del reglament.

La visió del Departament d'Interior és totalment oposada a la de les trenta entitats que signen el manifest contra el Kubotan. Pel secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, no hi ha discussió possible: «El reglament d'armes no prohibeix aquest estri i, de tota manera, aquest reglament no és d'aplicació als agents de policia ni als militars», va assegurar ahir en declaracions a El Punt.

Tanmateix, la conselleria ha decidit que regularà l'ús del Kubotan «perquè els agents que han de sortir a treballar al carrer estiguin tranquils i hagin s'estar pressionats per les polèmiques que puguin sorgir». Delort té previst que una simple instrucció interna, possiblement del cap de la brigada mòbil, «posi per escrit els criteris d'ús del Kubotan, que una vintena d'agents ja saben utilitzar perquè fa un any van assistir a unes jornades tècniques, amb altres antiavalots d'altres cossos, en què els ho van explicar».

Pel secretari, l'ús del punxó dissabte passat estava totalment justificat. «No pretenem limitar o reconduir una actuació incorrecta perquè no ho va ser», va defensar. Segons Delort, dissabte els Mossos havien de controlar una manifestació no autoritzada i volien evitar aldarulls i càrregues. «Per això la van acordonar i van controlar els moments de tensió. Van fer servir l'eina per evitar que alguns manifestants trenquessin el cordó, sense que calgués treure la porra», va justificar.

Tanmateix, el secretari de Seguretat Pública també va admetre ahir que no pot saber «quants mossos més tindran un estri que es pot comprar a Internet per menys de deu euros, de la mateixa manera que no se sap quants agents porten una armilla antitrauma sota la camisa, si se la paguen ells».



KUBOTAN
INSTRUMENT DE DEFENSA PERSONAL

Deriva del yawara, una antiga arma hindú que s'utilitzava originàriament per resar i en cerimònies budistes. Es ven sovint com a clauer, es fabrica en diferents materials i formes i es pot comprar per internet per menys de 10 euros. La seva eficàcia com a arma de defensa depèn dels punts del cos on s'apliqui i de la pressió que s'hi exerceixi



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.