| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de maig de 2024


dimecres, 16 de maig de 2007
>

Entre el comerç i la salut

El president del Brasil ha anul·lat la patent d'un fàrmac contra la sida i ha acordat la importació d'un producte genèric més barat perquè la multinacional que el comercialitzava demanava massa diners

tribuna
Historiadors


ORIOL JUNQUERAS I JORDI VERA..

+ El president del Brasil, Lula da Silva, ha anul·lat la patent d'un fàrmac d'acord amb l'Organització Mundial del Comerç, que permet fer-ho des de l'any 2001. Foto: EFE

El Brasil s'acaba de convertir en el primer país de l'Amèrica Llatina –i un dels primers del món– a trencar la patent d'un fàrmac, tal com permet l'Organització Mundial del Comerç des de 2001. El president del país, Luiz Inácio Lula da Silva, ha signat un decret pel qual declara nul·la la patent retroviral que tenia la transnacional Merck Sharp & Dohme (MSD) en territori brasiler. En paraules del mateix Lula, entre el comerç i la salut, el govern ha preferit triar la segona opció.

La decisió s'explica pels alts preus que imposava la transnacional MSD al Brasil, en cobrar 1,59 dòlars per unitat de l'Efavirenz –el retroviral subministrat. El mateix laboratori ven el medicament a Tailàndia per només 0,65 dòlars la unitat. Així, davant d'aquesta diferència de preu i de la incapacitat per arribar a un acord satisfactori amb la farmacèutica, el govern ha trencat la patent –llicència de venda– i ha decidit importar un genèric del medicament de l'Índia. El país asiàtic ofereix el fàrmac a 0,45 dòlars la unitat.

Al Brasil hi ha gairebé 200.000 persones infectades pel virus de la sida i, actualment, reben els retrovirals proporcionats per l'Estat unes 75.000 persones. Això suposa una despesa anual de 43 milions de dòlars. Ara, gràcies a l'acord amb l'Índia, el Brasil reduirà aquesta despesa uns 30 milions de dòlars i en 237 milions fins el 2012, any en què finalitza la patent. Aquesta nova situació, doncs, contribueix a progressar encara més en l'actual projecte de lluita contra la sida. En vuit anys, s'ha passat de 2.500 persones que reben el medicament a les 75.000 actuals.

La decisió pot marcar un abans i un després en la lluita per l'accés als medicaments fonamentals, ja que altres estats poden seguir les passes del Brasil. El país llatinoamericà fa anys que s'ha situat al capdavant en aquesta qüestió. De fet, aquest mateix dimarts, la Fundació Bill Clinton ha signat dos acords amb empreses farmacèutiques índies i ha aconseguit la reducció del preu dels medicaments a 66 països subdesenvolupats.

Ara bé, aquesta no pot ser l'única solució, ja que accions així poden desincentivar la inversió de les empreses en investigació i privar-nos de nous medicaments. Així, doncs, si els estats creuen que les empreses abusen de la seva posició als mercats, s'haurien de plantejar un increment en la despesa pública destinada a la recerca i a la innovació. En altres paraules, els estats han de ser conscients que disposen de moltes eines –com, per exemple, les universitats– i no només de la ruptura de la seguretat jurídica de les activitats empresarials.

En tot cas, no podem oblidar que actualment hi ha comptabilitzats més de 40 milions de persones infectades amb el virus de la sida a tot el món, de les quals la gran majoria –més d'un 85%– viuen en països subdesenvolupats i, per tant, no tenen accés als medicaments.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.