| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 19 de maig de 2024


dijous, 10 de maig de 2007
>

PP, ERC, ICV-EUiA volen ser més decisius en vista de l'oposició frontal entre PSC i CiU

L'augment de dos regidors pot forçar algun canvi després de vuit anys amb idèntica representació municipal a Reus

l'anàlisi de Reus

MARIA RODRÍGUEZ / J.P. RODRÍGUEZ. Reus
El desgast i la necessitat de renovació després de 28 anys del PSC al capdavant de l'Ajuntament de Reus serà el principal eix de la campanya de CiU i també del PP a la capital del Baix Camp per desbancar l'actual equip tripartit de govern amb vista a les pròximes eleccions municipals, en què també poden jugar un paper fonamental els partits fins ara sense representació com ara la renovada formació independent, la PRIM, i Ciutadans. Tots semblen disposats a aprofitar l'augment de dos regidors per poder entrar a l'Ajuntament i trencar així «l'oasi reusenc» de gairebé tres dècades i obrir la porta a altres pactes. Malgrat tot, encara que ERC es manté equidistant, el PSC i ICV-EUiA estarien disposats a continuar l'acord tripartit començat fa set anys.











L'assoliment dels 100.000 habitants ha fet que a partir del 27 de maig a l'Ajuntament de Reus augmenti en dos regidors el ple municipal. Tots els partits volen aprofitar l'ocasió per incrementar també la seva representació, tant els que són a l'equip de govern com la resta. El PSC vol aconseguir una majoria més àmplia; ERC s'ha marcat com a objectiu passar dels 3 als 4 o 5 regidors, i ICV-EUiA també espera poder doblar el nombre de representants, i pujar de 2 a 4 o 5 aprofitant l'embranzida de la formació en l'àmbit català. Els principals grups de l'oposició, CiU i el PP, també són ambiciosos. Els convergents estan convençuts de poder trencar l'hegemonia socialista de gairebé tres dècades i aconseguir l'alcaldia, i els populars reclamen una oportunitat per governar.

Amb tot, els que esperen poder esgarrapar més vots són sobretot els que en les últimes eleccions es van quedar a les portes d'entrar a l'Ajuntament. És el cas de la Federació d'Independents de Catalunya (FIC), que ara es presenta sota la sigla PRIM (Partit Reusenc Independent Municipal) amb nou cap de llista, l'advocat Josep Maria Pujol, que va ser el número dos de la candidatura encapçalada per Josep Machado, que aquesta vegada concorre a les eleccions amb la llista de CiU. La PRIM, que juga principalment amb la seva promesa d'anul·lar el projecte de centre comercial projectat a la Fira de Reus, espera aconseguir un o dos regidors.

Qui també vol estrenar-se a l'Ajuntament és l'alcaldable de la CORI (Coordinadora Reusenca Independent), l'excèntric cantant Ariel Santamaria, que vol tornar a recollir el vot abstencionista amb el qual fa quatre anys va superar la FIC i es va convertir en la sisena llista més votada. Santamaria és el més ambiciós, vol ser alcalde amb 20.000 vots i si no «ser la xinxeta del consistori».

Però, a més, en aquesta ocasió també hi ha dues candidatures noves, la proposada per Ciutadans, amb Pepa Labrador al capdavant, que ja ha assegurat que si entra a l'Ajuntament la seva intenció és posar fi a «l'oasi reusenc» i la incorporació a darrera hora d'una llista de Democràcia Nacional, que no s'ha presentat públicament.



LA CONTINUÏTAT DEL PACTE
El PSC ja ha anunciat que encara que aconseguís majoria absoluta, continuaria apostant per crear un equip de govern com l'actual, tot i les diferències entre alguns dels seus membres amb ICV-EUiA. Per la seva banda, el candidat ecosocialista, Ernest París, també es mostra predisposat a crear acords sempre que siguin amb partits progressistes i d'esquerres, París assegura que «n'hi ha d'altres que no poden dir el mateix», referint-se al pacte PSC-ERC-CiU en el mandat 1995-99, un acord poc provable després de l'enfrontament obert i directe entre socialistes i convergents en els últims anys. També cal tenir en compte que ERC no vol parlar de pactes fins després del 27 de maig. Tot i que la majoria de partits han apostat per la renovació de les llistes, l'únic que ha canviat d'alcaldable respecte de les últimes eleccions ha estat ICV-EUiA, amb Ernest París. Pepa Labrador (Ciutadans) i Josep Maria Pujol (PRIM) són les altres dues cares noves entre els vuit alcaldables.




PEPA LABRADOR (CIUTADANS) - 53 anys. Professora de llengua i literatura castellana a l'IES Gaudí, Labrador va ser la número dos en les últimes eleccions autonòmiques.




ERNEST PARÍS (ICV-EUiA) - 35 anys. Llicenciat en ciències polítiques i sociologia, és l'única novetat entre els partits amb representació. Relleva Daniel Pi.




ARIEL SANTAMARIA (CORI) - 40 anys. Després d'una primera experiència força satisfactòria en els anteriors comicis, el cantant impulsor del juantxisme ho torna a provar.




JOSEP M. PUJOL (PRIM) - 49 anys. Advocat i professor associat en dret constitucional de la URV, Pujol va ser el número dos de la FIC en les eleccions anteriors.




CARLES PELLICER (CiU) - 48 anys. Concorre per segon cop a les municipals al capdavant de CiU. Va ser president del Patronat de Turisme i és diputat al Parlament.




JOSEP M. PUJOL (PRIM) - 49 anys. Advocat i professor associat en dret constitucional de la URV, Pujol va ser el número dos de la FIC en les eleccions anteriors.




CARLES PELLICER (CiU) - 48 anys. Concorre per segon cop a les municipals al capdavant de CiU. Va ser president del Patronat de Turisme i és diputat al Parlament.




MIQUEL ÀNGEL LÓPEZ MALLOL (PP) - 58 anys. És l'alcaldable més veterà, aquestes seran les cinquenes municipals com a cap de llista. Ha tingut diversos càrrecs dins del partit.




LLUÍS MIQUEL PÉREZ (PSC) - 51 anys. Alcalde des del 1999. Pérez és per tercera vegada l'alcaldable del PSC. Del 1987 al 1995 va ser regidor i del 1993 al 2000, diputat al Congrés.




EMPAR PONT (ERC) - 49 anys. Regidora de l'equip de govern des del 1995 i tinent d'alcalde des del 2001. Pont encara el segon mandat com a alcaldable.




Dos regidors més - Durant aquest últim mandat, el padró de Reus ha superat la xifra de 100.000 habitants i per això passarà dels 25 als 27 regidors.

Els pactes - Tot i algunes diferències entre si, PSC i ICV-EUiA ja han fet pública la voluntat de revalidar el pacte a tres, mentre que ERC es manté equidistant.
Els socialistes asseguren que CiU i el PP ja han pactat per endavant. Els populars, per la seva banda, asseguren que estan oberts a totes les formacions.

Les querelles - La precampanya ha estat marcada de manera inusual a Reus per les diferents denúncies i picabaralles entre els partits, tot i que tots asseguren que aposten per una campanya tranquil·la i sense soroll.

Les opcions dels petits - Tant els independents de la PRIM com la candidatura de Ciutadans esperen entrar a l'Ajuntament i canviar el mapa polític local.

Poca renovació - Dels partits actualment a l'Ajuntament, només ICV-EUiA ha apostat pel canvi de candidat, el diputat Daniel Pi ha deixat pas a Ernest París.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>CiU vol potenciar la «permeabilitat» entre el Salou residencial i el turístic

>Ballesteros posa banda sonora a la campanya.

>Els líders nacionals obren al Cap i Casal

>Els partits inicien aquesta nit la campanya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.