| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dissabte, 5 de maig de 2007
>

Maragall anuncia a Nova York que deixa de presidir el PSC però que farà campanya

No se'n dóna de baixa, però renega de l'aparell del partit i en vol un de més gran a Europa, que «tornarà» poder a les regions

EVA FONT. Nova York
Pasqual Maragall ha estat aquesta setmana a Nova York en una visita privada en què ha anunciat per primera vegada el que el PSC ja donava per fet: que pensa deixar la presidència dels socialistes catalans després de les municipals perquè creu que ja no li toca i que cal una renovació. De moment, no es dóna de baixa del partit, però renega dels aparells dels partits i pensa que el PSC s'ha d'integrar a la llarga en «una cosa més gran, lliure, oberta i competitiva», en referència al Partit Democràtic Europeu. I al «macroestat i nació gran» que és Europa és on creu que Catalunya obtindrà més competències per devolució per una qüestió de proporció i distància. Confirma, com ja va dir aquest diari, que farà campanya en indrets amb vinculació personal com ara Miravet.


+ Pasqual Maragall, en una jornada sobre urbanisme a Nova York / Foto: E.F.

Maragall va viure dos anys a Nova York, on ha tornat per veure les exposicions de l'Institut Ramon Llull en el cicle Made in Catalunya. També va participar en una conferència organitzada per la London School of Economics i el Deutsche Bank, dues entitats impulsores de la plataforma Urban Age, en què es debat el repte urbanístic que suposarà la gran concentració de població en les ciutats. Maragall, com a alcalde d'una ciutat que va viure a partir del Jocs Olímpics una gran transformació, hi va estar convidat. Allà va fer un discurs en què va defensar el model polític que ara defensa: Europa com a nació és el futur per competir amb els EUA.

Quan va ser interrogat pels periodistes, Maragall va voler evitar parlar de la polèmica creada per les seves declaracions. Sobre l'entrevista a L'Avenç , va dir que «ha sortit ara però és antiga». Diu que de les reaccions, inclosa la de José Montilla, només li ha arribat «alguna cosa per telèfon». Sobre la seva relació actual amb el PSC tampoc no va voler entrar en gaire detall tot i que va afirmar: «Jo sóc del PSC i no he començat a donar-me'n de baixa», i que la seva idea és que el PSC «hauria de formar part d'una cosa més gran, que probablement canviarà les maneres de fer política, que seria una cosa més lliure, oberta, i competitiva en el bon sentit de la paraula, en què una persona d'un partit podria tenir més àmbit d'acció», en relació amb el Partit Demòcrata Europeu.

L'expresident va recordar quan va ser als Estats Units fent campanya per un candidat demòcrata el 1973 i «la campanya era molt per la persona i es tractava d'anar a les tardes a prendre un cafè en reunions de barri, molts de suburbis». «Això és molt diferent del tipus d'acció electoral que es dóna a Espanya i les relacions que es donen dins la política, els mitjans de comunicació, els empresaris», va explicar Maragall, que creu que «s'ha de seguir el model d'altres països que ho saben fer millor», sense tant poder dels aparells, que a ell l'ha ofegat sempre. Amb tot, diu que és i ha estat al PSC «molt a gust». «Si no hauria marxat i no vaig marxar. El que sí que vaig fer va ser anunciar –i vaig parlar amb qui havia de parlar– que després de les municipals deixaria la presidència del partit perquè crec que no em pertoca i crec que és bo que hi hagi una renovació.» El substitut, si n'hi ha, diu, «el decidirà el partit».

Maragall defensa el sistema polític americà, en què hi ha dos grans partits i en què els candidats són els que tenen el pes. «La idea d'Europa que s'està imposant a Itàlia en primer lloc, i espero que aviat en altres països, és que ja que té la moneda i tindrà la defensa, acabarà sent la gran nació.» La seva idea és que un macroestat, Europa, donarà més llibertat de maniobra a les àrees petites com ara Catalunya o les ciutats. «Quan la mida de la teva gran nació és més gran, com ara els EUA, les relacions polítiques entre aquest país i el ciutadà han de canviar. Per una qüestió de proporció i de distància. De manera que necessàriament hi ha d'haver més devolució de competències als nivells més locals i més nacionalitaris».

Maragall defensa el model dels Estats Units i creu que a Europa hi haurà dos grans partits, el popular o conservador i el demòcrata, en què hi haurà una munió de tendències, des d'un centreesquerra com el de Rutelli fins a l'esquerra del PSC o el PSOE. S'imagina uns partits molt oberts en què seran més importants les eleccions primàries i la capacitat de generar simpaties i recursos dels candidats, que no la decisió del comitè federal o executiu de qualsevol partit. «Una certa liberalització i una transparència més gran de la política», diu. Maragall recorda que el Partit Demòcrata Europeu es va crear l'1 de desembre. «Ara Duran i Lleida diu que hi era; potser era entre el públic perquè no era a la taula, tot i que respecto molt que hi sigui, que es decanti cap al partit demòcrata i no el popular, que també podria ser.»

 A fer campanya per a les municipals anirà a les poblacions on li ho demanin. «No és qüestió d'adquirir un rol que no crec que em toqui fer, però allà on tinc una vinculació personal i important, sí que hi aniré», com ara Miravet.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Duran acusa l'expresident de ser el primer «tacticista» amb l'Estatut

>Maragall confirma a Nova York que deixa de presidir el PSC i que farà campanya

>Maragall confirma a Nova York que deixa de presidir el PSC i que farà campanya electoral

>Maragall confirma a Nova York que deixa de presidir el PSC

>Maragall confirma a Nova York que deixa de presidir el PSC i que farà campanya

>Maragall confirma a Nova York que deixa de presidir el PSC i que farà campanya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.