| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 9 de maig de 2024


divendres, 27 d'abril de 2007
>

Huguet cedeix davant dels rectors

El departament intenta superar la crisi i crea a proposta de les universitats set comissions de treball sobre temes clau

MARCEL BARRERA. Barcelona
La pressió dels rectors al govern ha donat resultats. El conseller d'Universitats, Josep Huguet, molt qüestionat per la paràlisi de la política universitària durant l'últim any, va acceptar durant la reunió d'urgència que va mantenir ahir durant dues hores amb els rectors la proposta de les universitats de crear set comissions de treball, les quals faran propostes sobre tots els fronts oberts i que preocupen les universitats, com ara titulacions, finançament, contractació de professorat, obres i avaluació del sistema. El portaveu dels rectors, Antoni Giró, va admetre que la fórmula que s'ha trobat era «inèdita», mentre que el conseller Josep Huguet espera que suposi les «bases d'una negociació» que resolgui els «dèficits estructurals» de les universitats.


+ Una imatge de la reunió d'ahir entre el conseller Huguet –el tercer per l'esquerra– i els rectors. Foto: QUIM PUIG

Als vuit rectors de les universitats públiques no els satisfà, en absolut, com està abordant el departament encapçalat per Huguet la política universitària. Ni en inversions, ni en finançament –Giró va acusar ahir el govern d'incomplir l'acord firmat al mes d'octubre– ni en alguns organismes com ara el Consorci de Coneixement, que creuen que no funciona. Ni tampoc els agraden els centres de recerca, que no han crescut tal com esperaven. «Es van crear centres amb perspectives de creixement», va dir Giró. A més, hi ha importants incògnites, com per exemple què passarà amb els milers d'estudiants del pla pilot de Bolonya que preveia que obtinguessin el títol en tres anys i que ara està trastocat després que el ministeri hagi decidit que les carreres siguin de quatre anys. «Què hem de fer, necessitem solucions, no sabem quin títol donarem a aquests estudiants», va comentar Giró, que va exposar la «gran preocupació» que hi ha entre els rectors per com van les coses.

A aquestes crítiques de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), la Generalitat va respondre ahir que s'han fet coses, com ara la programació universitària per al curs que ve, la creació de la Mesa d'Universitats i la incorporació de 24.000 treballadors. «Han estat les nostres preocupacions prioritàries», va dir la comissionada Blanca Palmada, que tot i ressaltar un informe de l'EUA (European University Association) que situa les universitat catalanes en la mitjana, va fer autocrítica i va admetre que «quatre consellers en un any desgasta i no s'han pogut gestionar molts temes amb tota l'agilitat necessària». En la reunió es va decidir, a proposta de les universitats, de crear set comissions que estaran formades pel govern, les universitats i agents diversos. De tota manera, no sembla que la crisi s'hagi tancat del tot. Les declaracions es van fer en rodes de premsa per separat, al contrari que altres crisis que ha viscut el govern. Ahir, a més, Giró va dir que «veuen complicat» el finançament de les obres a través de l'Institut Català de Finances, amb el que això pot comportar de pèrdua de valor patrimonial, i alhora «amoïna que no s'hagi començat a treballar en les noves titulacions». Anna Maria Geli, vicepresidenta de l'ACUP, va dir que els rectors necessiten veure que les coses es mouen, i Moreso va explicar que les coses milloraran «quan realment es vegin clars els objectius i hi hagi un lideratge que fins ara ha faltat».

Per Palmada, el sistema universitari públic és bo, però hi ha un greu dèficit estructural a causa que els centres superiors, a banda del tradicional de docència, han incorporat els papers de recerca i de factor d'equilibri territorial. «Calen més recursos perquè es fan dues coses més, les universitats catalanes lideren la recerca a l'Estat i per això exigeixen més», va dir Palmada, que va admetre que el conflicte amb els rectors «ha sortit de mare», alhora que va dir que s'ha «magnificat». Mentre que al matí un conseller molt seriós va preferir no entrar en la remodelació de la seva conselleria, a la tarda els rectors sí que van voler fer-ho, i van explicitar la necessitat de crear una gerència i una subdirecció més econòmica que permeti que Universitats no quedi com una mera secretaria.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Millorar els governs de les universitats

>Huguet crearà set comissions de treball amb les universitats per superar la crisi

>Huguet crearà set comissions de treball amb les universitats per superar la crisi

>Huguet crearà set comissions de treball amb les universitats per superar la crisi

>Huguet crearà set comissions de treball amb les universitats per superar la crisi

>Huguet crearà set comissions de treball amb les universitats per superar la crisi

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.