| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 2 de maig de 2024


dimarts, 24 d'abril de 2007
>

Punt i a part. La Plataforma per la Llengua demana crear un nou espai per incorporar els nouvinguts

L'organització recorda que amb el català no n'hi ha prou

A. VIVES. Barcelona
La cantant d'origen novaiorquès encara que fa més de vint anys que viu al país Mònica Green es va dirigir al públic que omplia la plaça de Catalunya per demanar-los que participin en la creació d'un nou espai on els nouvinguts puguin viure en igualtat. «El dret a l'habitatge és inseparable del dret al treball, del dret lingüístic o del dret a votar o a ser votat.»


+ Mònica Green va ser una de les persones que va llegir el manifest. / Foto: O. DURAN.
Amb el lema El català, llengua comuna, la Plataforma per la Llengua i vint associacions de persones immigrades es van fer seva la plaça de Catalunya per reclamar, un Sant Jordi més, que el català sigui l'eina d'inclusió social dels nouvinguts i la llengua que obri portes i que contribueixi a la cohesió social. En la lectura del manifest, Mònica Green, va anar fins i tot més enllà quan va recordar que «per accedir a la categoria de ciutadans adoptar la llengua pròpia no és suficient, sinó que és també indispensable l'adquisició dels drets socials i polítics. Amb aquests drets podrem evitar esdeveniments com els que han patit molts treballadors d'origen estranger, que, mancats dels drets laborals bàsics i sense garanties de complir la feina amb seguretat, han perdut la vida mentre treballaven». La Plataforma va reclamar un cop més un «model educatiu multilingüe» on el català continuï sent la llengua vehicular però en què també es promogui «el coneixement d'aquestes noves llengües que ara també són catalanes». Avui en dia es parlen més de 200 llengües al nostre país. La presidenta de la Federació d'Associacions Americanes a Catalunya, Laura Rojas, va comentar que cal donar informació en origen perquè «molts dels nouvinguts no saben que a Catalunya es parla una llengua diferent al castellà. D'aquí el rebuig que es genera cap al català».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Punt i a part. Pàmies, Espinàs i «La clau Gaudí», els més venuts en la diada de Sant Jordi

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.