| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 8 de maig de 2024


dilluns, 9 d'abril de 2007
>

La quarta trobada d'estudiants dels Països Catalans debat sobre la qualitat de la universitat i el català

Un taller de soma ensenya a lluitar contra l'estrès dels joves militants

MARCEL BARRERA. Barcelona
Més d'un centenar de joves universitaris i alumnes de secundària van clausurar ahir a Cardedeu, al Vallès Oriental, la quarta trobada d'estudiants, que ha estat organitzada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i que ha servit per debatre la qualitat de les institucions universitàries, la situació del català a l'escola i el fracàs escolar. També s'ha organitzat un curiós taller de soma per lluitar contra l'estrès que causa la militància i un concert al qual van assistir mig miler de persones.


+ Xerrada organitzada pel SEPC, dissabte al Casal de Joves de Cardedeu. Foto: GABRIEL MASSANA

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), amb presència en els òrgans de govern de totes les universitats dels Països Catalans i amb prop de 600 afiliats, va tancar ahir amb un taller de corfbol i partits de futbol i voleibol la primera trobada que organitza des que fa un any es van fusionar, després de moltes negociacions, els sindicats Alternativa Estel i la Coordinadora dels Països Catalans (CEPC).

El nou sindicat, actiu també en molts instituts de secundària, es defineix com una associació que reivindica l'ensenyament públic, popular, català, antipatriarcal i de qualitat. Precisament la qualitat va ser un dels eixos de la trobada que es va fer dissabte al matí al Casal de Joves i que va tractar sobre les institucions universitàries, la dualitat de l'escola pública i la privada –a càrrec de Rosa Cañadell, del sindicat USTEC-STES– i el fracàs escolar i les seves causes.



PSICOTERÀPIA


En les xerrades també es va debatre sobre els èxits i els fracassos del moviment estudiantil, així com els pros i els contres del llenguatge no sexista i la situació del català a l'escola arreu dels Països Catalans. Per Lluc Salellas, portaveu del SEPC, la trobada ha servit per «reforçar» el sindicat. Dels prop de cent estudiants inscrits, el 60% eren alumnes d'universitats d'arreu dels Països Catalans –n'hi havia d'Alacant, de Lleida i de les illes Balears– i la resta, alumnes de secundària, un fet que havia estat poc habitual en les trobades anteriors, l'última de les quals es va fer el 2003 a la Vall de la Guard, a la comarca de Marina Alta. Els debats més ideològics es van compaginar amb activitats més lúdiques, com ara tallers de bastoners o de soma, que va consistir a donar consells per evitar que el treball que provoca la militància generi estrès i que la «lluita sigui un procés agradable», va comentar ahir Salellas. Van seguir aquest taller, que el programa defineix com a «psicoteràpia revolucionària», trenta estudiants, bastants menys dels que s'hi volien apuntar. Segons Salellas, i a causa de l'èxit, es va haver de deixar gent fora del taller. També va tenir bona acceptació el concert que dissabte a la nit va reunir unes 500 persones per escoltar els grups Safanòria, un trio de Barcelona, l'Skamot Antifeixista d'Arenys de Munt i la formació de ska High Times.



TRANSPORT PÚBLIC GRATIS


Per a aquest mes d'abril, l'SEPC organitza a la Universitat de València el seu congrés anual de filologia catalana i té previst fer una campanya a les universitats de Barcelona a favor de la gratuïtat del transport públic.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.