| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dimarts, 6 de març de 2007
>

Caminar per fer salut

Mataró dissenya 32 itineraris urbans amb la voluntat d'estimular la pràctica de l'activitat física

el reportatge

LLUÍS MARTÍNEZ. Mataró

estirar les cames Al parc central. Els avis amb més temps lliure fa temps que han descobert els beneficis de sortir a fer un tomb. Però de bon matí o cap al vespre és habitual veure per la ciutat grups de dones caminadores amb xandall que, tot fent petar la xerrada, fan esport.

Caminar una estona cada dia aporta molts beneficis: ajuda a prevenir l'obesitat, disminueix el risc de contraure malalties del cor, respiratòries, càncer, diabetis, enforteix la musculatura i els ossos, i millora l'estat d'ànim. Tot i que molta gent ho fa de manera espontània, l'Ajuntament de Mataró vol animar més persones perquè ho incorporin als seus costums i ha posat en marxa un programa que estimuli la pràctica de l'activitat física i redueixi el sedentarisme. A peu, fem salut són 32 itineraris urbans distribuïts per tota la ciutat, classificats segons el grau de dificultat i adequats per a totes les edats. En resum, és aprofitar allò que es té més proper i que és més senzill per fer salut: sortir a caminar. El regidor de Benestar Social, Salut i Consum, Oriol Batista, explica que la idea és que siguin els mateixos metges de família els que puguin prescriure als pacients algunes de les caminades que considerin més adequades. «En lloc dels medicaments, el que farem ara és fer la recepta de l'exercici com a proposta de millora», comenta Lluís Guirao, del servei de Rehabilitació de l'hospital de Mataró.

Per tal de donar a conèixer als usuaris els circuits establerts s'ha editat una fitxa tècnica de cadascun, que s'han posat a disposició dels centres d'atenció primària, en el qual es descriu el recorregut, amb els punts d'inici i final i els carrers per on s'ha de passar, la durada aproximada, la distància, un gràfic de desnivells i fins i tot punts d'interès propers. Alguns dels itineraris formen part de rutes ja establertes, d'altres són propostes i suggeriments d'entitats com ara els Marxaires Mataró-Canigó i la Colla Maimakansu, però també n'hi ha que s'han elaborat a partir d'aquesta iniciativa, que ha coordinat el servei de Salut de l'Ajuntament amb la col·laboració de l'hospital de Mataró i la Fundació Salut del Consorci Sanitari del Maresme. Per assignar el nivell de dificultat, un grup de 20 persones voluntàries van fer una prova pilot, que va servir per mesurar la freqüència cardíaca al llarg de la ruta i el temps total emprat.

El temps indicat en el corregut sempre és aproximat. No cal anar corrent, però un pas lleuger sembla que aporta més benefici per a la salut. Segons assenyala Teresa Ruhí, responsable d'infermeria d'atenció primària del Consorci Sanitari del Maresme, cadascú haurà d'adaptar el circuit a les seves característiques i limitacions físiques. Com que caminar en companyia pot fer més agradable el recorregut, Ruhí destaca que per poc que es pugui s'intentaran muntar grups de caminadors als ambulatoris.

Entre les rutes que es proposen n'hi ha des d'una de 15 minuts que consisteix a donar un tomb pel nou parc Central fins a una altra de 90 minuts de 9,5 quilòmetres que voreja tota la ciutat de punta a punta. Rafael Rodríguez, de l'Institut Català de la Salut, destaca que la iniciativa d'alguna manera donarà un cop de mà als professionals quan hagin de receptar als pacients fer algun tipus d'activitat física.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.