| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de maig de 2024


dimecres, 21 de febrer de 2007
>

Una «bomba de rellotgeria» amb més de 300.000 tones de residus

Els resultats de la prova pilot garanteixen la viabilitat de la descontaminació

GUSTAU MORENO. Flix
La societat estatal Acuamed va aprofitar la reunió d'ahir a Flix per presentar els resultats de la prova pilot que va fer-se fa uns mesos, i que demostra que la neteja del pantà és «totalment viable». L'aprovació definitiva del projecte per extreure i tractar els residus de l'embassament, que ahir va acordar la comissió de seguiment, arriba més de dos anys després que un informe científic revelés per primer cop que al pantà de Flix s'hi acumulaven més de 300.000 tones de sediments tòxics i radioactius.


+ Una vista aèria de la planta d'Ercros, a Flix. Foto: JORDI VIDAL (PLANETA VIU DE LA COL·LECCIÓ BIOSFERA DE L'ENCICLOPÈDIA CATALANA).

La prova pilot va permetre avaluar les tècniques per al sanejament dels materials contaminats que s'acumulen a la presa de Flix, a través de diferents processos tèrmics i químics. Segons el Ministeri de Medi Ambient, totes les dades obtingudes van ser satisfactòries, i es va comprovar l'efectivitat dels processos i dels filtres utilitzats per inertitzar els residus. Segons els científics, a l'embassament hi ha més de 300.000 tones de sediments contaminats per l'activitat centenària de la planta d'Erkimia (avui Ercros), però sobretot per l'abocament dels residus de la producció del fosfat bicàlcic entre 1973 i 1988.

Una «bomba de rellotgeria» que molts flixencs ja intuïen, però que la resta de catalans van descobrir una nit de setembre del 2004, quan TV3 va revelar un informe del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) que per primer cop posava noms i cognoms als residus. Metalls pesants, mercuri, compostos organoclorats i altres elements tòxics i radioactius que han contaminat els sediments fluvials retinguts a la presa. Els elements radioactius, que són els que van generar una alarma social i mediàtica més important, van començar a produir-se a partir del 1973, l'any en què el polígon electroquímic va inaugurar la planta de fosfat bicàlcic. Ercros va abocar els residus de la fosforita, una roca amb radioactivitat natural, directament a l'Ebre fins que el 1988 va obrir l'abocador del Racó de la Pubilla, si bé els fangs no van depurar-se fins l'any 1996.


L'Ajuntament de Flix, que recentment ha aprovat el pressupost municipal per al 2007, ha previst una partida de 962.000 euros per acabar el viver d'empreses que s'està construint al polígon industrial de la Devesa. L'objectiu de l'Ajuntament és instal·lar-hi un laboratori especialitzat en l'anàlisi de residus i de les aigües, i que l'equipament estiga gestionat per un equip de tècnics del Centre Tecnològic de Manresa. De fet, el Centre Tecnològic Mediambiental s'instal·larà en un edifici annex de 350 metres quadrats, i podrà entrar en funcionament gràcies a un ajut de 300.000 euros que el Ministeri d'Indústria va atorgar a l'Ajuntament de Flix. En aquesta línia, l'alcalde flixenc, Pere Muñoz, va detallar que les obres del viver d'empreses podrien enllestir-se a finals del mes d'abril. El nou laboratori, que entrarà en funcionament a la tardor, permetrà analitzar els fangs tòxics que s'extrauran del fons del pantà, però també donarà servei a les empreses del polígon químic de Flix.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Atractiu turístic

>La neteja del pantà de Flix s'encareix i podria costar més del doble del previst

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.