| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


dimarts, 13 de febrer de 2007
>

La plaga de processionària assetja la Selva a causa de les altes temperatures

Ataca els boscos de pins i cedres i s'ha estès per altres comarques gironines, com l'Alt Empordà i la Garrotxa

ANNA PUIG ARIADNA TORRENTS. Girona
Les altes temperatures dels darrers hiverns han incentivat la plaga de processionària a la comarca de la Selva. Aquest insecte ataca els boscos de pins i cedres, es menja les fulles i defolia l'arbre, minvant el seu creixement i, en conseqüència, la producció de fusta. El Departament de Medi Ambient de la Generalitat està realitzant en l'actualitat un inventari de les zones afectades per, posteriorment, fer un tractament de fumigació aèria per combatre la processionària. A la Selva, la plaga s'ha detectat a les Guilleries, a la zona de Santa Coloma, a Riudarenes –als voltants de la urbanització Can Fornaca– i als municipis de Sant Feliu de Buixalleu i Massanes. L'Alt Empordà i l'Alta Garrotxa també s'inclouen en aquest inventari d'espais afectats.



+ Pins totalment defoliats per la processionària a tocar l'eix, a Santa Coloma. Foto: MIQUEL RUIZ.

La processionària és un insecte autòcton que, en circumstàncies normals, no provoca grans danys. Les altes temperatures dels darrers hiverns, però, han provocat un desequilibri de la població, que s'ha estès de manera espectacular en zones on normalment no és freqüent. És el cas de la Selva, segons explica Mariano Rojo, responsable del Servei de Protecció dels Vegetals, que depèn de Medi Ambient, i que elabora l'inventari de zones afectades. «Hi ha depredadors i paràsits que ataquen la processionària i mantenen un equilibri de la seva població de manera natural. Ara, però, la plaga és tan extensa que cal recórrer a altres mitjans», explica. Rojo també alerta dels perills d'aquest insecte: «A part dels danys que comporta als pins també és molt perjudicial per a les persones a causa de l'elevada perillositat dels pèls urticants de les erugues.»

La Generalitat està realitzant aquests mesos un mapa de zones afectades a Catalunya i s'ha constatat que la Selva n'és una de les principals. Especialment la zona de les Guilleries, a l'entorn de l'eix transversal dins el municipi de Santa Coloma, a la urbanització Can Fornaca de Riudarenes i als boscos de Sant Feliu de Buixalleu i Massanes. «Les espècies que ataca són el pi insigne, el pinastre, el pi canari, el rojalet i la pinassa. Són arbres de creixement ràpid i més productius de fusta», explica Rojo. A la Garrotxa i a l'Alt Empordà, els efectes de la processionària ja es van començar a notar l'any passat.

Medi Ambient té previst iniciar el tractament, mitjançant fumigacions aèries, a la tardor, coincidint amb el moment de naixement de les erugues. Es comença primer per les zones més fredes i després es baixa cap al litoral.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Pèrdues mínimes si dura un any

>D'eruga a papallona

>Com combatre la plaga

>El canvi climàtic

>Pèls urticants

>Una plaga de processionàriaafecta la Selva per culpa dels hiverns càlids

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.