| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 28 d'abril de 2024


dissabte, 10 de febrer de 2007
>

Ciència i ciutadans

La difusió de la cultura científica esdevé una de les línies estratègiques de la ciutat per defensar un model cohesionat de societat. Despertar l'interès per la ciència entre el jovent és un dels objectius de Barcelona Ciència 2007

tribuna
Comissionat de Cultura Científica - Ajuntament de Barcelona


VLADIMIR DE SEMIR..

+ Les nanotecnologies formen part d'un dels eixos sobre els quals gira la programació inclosa a Barcelona Ciència 2007. Foto: ORIOL DURAN

«Alguns veiem la ciència com una cosa opressiva, interessada i prepotent; alhora, moltes vegades el que ens arriba són articles o documentals que no entenem. També sabem que els científics acostumen a cobrar molt poc.» (Extret de la XI Audiència Pública: Barcelona fa ciència! Contribucions científiques del jovent per a la millora de la ciutat.)

Entre els actuals nois i noies de Barcelona han de sortir els futurs científics i científiques que permetran que la ciutat ocupi un lloc capdavanter en la societat del coneixement. Però aquesta necessitat contrasta amb l'evidència cada vegada més preocupant d'una manca de vocacions científiques entre el jovent, especialment entre les noies, que no és només un problema local, sinó que s'està produint a tot Europa. Reflexions com les recollides al manifest «Barcelona fa ciència», en el qual van participar més de 1.300 nois i noies de la ciutat el passat curs escolar, són bona prova d'aquest problema. Despertar l'interès per la ciència i les vocacions entre el jovent és precisament un dels principals objectius de Barcelona Ciència 2007, una iniciativa de l'Institut de Cultura de Barcelona en la qual participen més de dos centenars d'entitats de tota la ciutat.

Barcelona Ciència 2007 neix sobretot com a conseqüència d'una aposta decidida de la ciutat per situar-se en un lloc capdavanter en la societat del coneixement. Una aposta que s'ha traduït en la creació de noves infraestructures científiques de primer ordre com el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, el Centre Nacional de Supercomputació Mare Nostrum, el Campus de Llevant o el Sincrotró, entre d'altres. Grans i petites instal·lacions distribuïes per tota la geografia de la ciutat, però no sempre ben conegudes per la ciutadania. Per això, si Barcelona aspira a convertir-se en una capital de la ciència no és suficient amb l'esforç per ser un nucli de producció de nou coneixement científic i tecnològic i un pol d'atracció per a altres d'arreu del món.

El veritable salt es produeix quan la ciutadania entén la ciència i la tecnologia com a factors de progrés i cohesió social. Dit en altres paraules, la clau per donar l'autèntic salt cap a la capitalitat científica és substituir la coneguda fórmula R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació) per una nova, R+D+I+C, on «C» afegeix: comunicació, cultura, cohesió social, complicitat ciutadana… perquè la reacció en cadena de la societat del coneixement es produeixi. I perquè ciutadans i ciutadanes desenvolupin un indispensable capacitat crítica davant el futur que construïm entre tots!

Barcelona Ciència 2007 apropa a la ciutadania actual la reflexió sobre l'avanç científic. Els paradigmes de la ciència en les decisions que l'envolten plantegen nous reptes a vegades complexos, tant en la seva pròpia comprensió com aquesta nova realitat. Per això, al llarg del 2007 (i amb la ferma voluntat que el programa s'estengui com una oferta cultural permanent) es duran a terme centenars activitats per tota la ciutat: grans i petites propostes culturals, xerrades, exposicions, debats, espectacles... Només en aquest mes de febrer s'han posat en marxa 60 activitats! La ciència surt dels laboratoris i desembarca als teatres, les biblioteques, els museus, les escoles, i arriba amb proximitat als barris i districtes de la ciutat. Es fa divulgació científica des de la política cultura municipal! Aquesta és la gran novetat.

Les activitats abasten tots els àmbits de la ciència, però atorguen un paper prioritari a tres eixos fonamentals:

L'ésser humà engloba la reflexió sobre els potencials i els usos de noves tecnologies aplicades a la salut, com les biotecnologies, o sobre el que sabem i no sabem de l'ésser humà (per exemple, sobre els misteris de la ment), sobre les noves epidèmies, etc.

El món reprèn algunes de les grans preguntes –com l'origen i el futur del món– i posa sobre la taula, des d'una perspectiva pluridisciplinària, temes de debat com el canvi climàtic o la crisi energètica.

Les tecnologies –la comunicació, la intel·ligència artificial, les biotecnologies o les nanotecnologies..., entre d'altres– formen part del tercer eix en el qual es debaten els avantatges i les esclavituds d'un món tecnològic.

El conjunt d'activitats que formen el programa Barcelona Ciència 2007 (www.bcn.cat/ciencia2007) neixen com a resposta a unes necessitats, però a la vegada són també fruit d'una estratègia clara i decidida perquè la ciutadania aprofiti els avantatges de la ciència i la tecnologia, alhora que desenvolupa capacitat crítica davant els avenços científics. Per això, i com va subratllar l'alcalde Jordi Hereu el dia de la presentació del programa, Barcelona Ciència 2007 no és un any temàtic, sinó que forma part del nou Pla de Cultura de Barcelona (presentat el dia 14 de desembre passat) i, per tant, és una de les línies estratègiques de la ciutat per defensar un model cohesionat de societat competent.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.