| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dilluns, 5 de febrer de 2007
>

«Hip-hop» sense vergonya

Surt el primer disc d'At Versaris, el grup representatiu d'una incipient escena de «rap» en català

ROGER PALÀ ENDERROCK. Barcelona
El hip-hop ha estat històricament un terreny vedat a la llengua catalana. Paradoxalment, però, els Països Catalans són un territori fèrtil per a tots els vessants del gènere, des del més comercial fins al més subterrani: d'aquí han sortit primeres espases com Sólo los Solo, Falsalarma, Ari i Geronación. Ara comença a veure la llum una incipient escena que perd la por d'emprar la llengua del país per fer rap. Grups com ara At Versaris –que acaben de publicar el seu disc de debut, a través del segell Propaganda pel Fet!–, Gato-El-Quiman i Pirat's Sound Sistema són els representants d'una nova generació que trenca tòpics i s'endinsa sense pors en el gènere, des d'una actitud activista i amb la consigna del «fes-ho tu mateix» com a màxima.


+ At Versaris van publicar la setmana passada el seu disc de debut. Foto: EL PUNT

Una bona prova de tot plegat és el primer disc d'At Versaris, Va amb nosaltres. Els MC Pau Llonch i Rodrigo Laviña i el DJ Bel fa temps que treballen amb bases electròniques i rimes, però fins ara no havien concretat la seva feina en un disc. «El projecte neix fa cosa d'un parell d'anys, arran de la feina que fèiem plegats tota una sèrie de gent que experimentàvem amb rap en català. Érem el que en argot es coneix com una crew, una colla, vaja.» Rodrigo feia lletres de rap que no entraven en la dinàmica del seu altre grup, Pirat's Sound Sistema. Pau Llonch havia fet la seva incursió en el hardcore amb Batzac. Junts van començar a experimentar amb el hip-hop.

At Versaris tenen un mètode de treball completament caòtic i un únic lema: no hi ha normes. Són el malson de qualsevol director de màrqueting: és bastant complicat que una ràdio punxi els seus temes (on reben a parts iguals polítics, policies i periodistes). Vaja, que no els tocarà ni l'engruna del 25% de la quota del català. «Si hi ha gent que no vol que se sentin algunes veritats, ja s'ho faran. Seguirem difonent la nostra merda com sempre, amb els col·legues que tenim arreu dels Països Catalans que ens tiraran un cable, amb el boca a orella, als concerts, a internet...», explica Rodrigo. L'actitud del fer-s'ho un mateix és la clau de volta d'At Versaris, que des de fa més d'un any ja fa bolos, sense disc al mercat, prenent com a base un circuit underground de cases ocupades i festes alternatives.

Tot i ser una de les poques bandes de rap en català que existeixen, els integrants d'At Versaris no se senten pioners de res. «Per nosaltres fer rap en català és una cosa natural; si és la llengua en què parles, per què has de fer rap en un altre idioma?», reflexiona Bel. Més enllà d'això, busquen sortir del tòpic raper. «Un projecte que no és sincer amb ell mateix fa riure», diu Llonch. «Nosaltres no som gàngsters, no anem amb dos paios amb pipes que ens flanquegen. Però la majoria de gent que fa rap en aquest estat-presó tampoc, i en canvi té una actitud gangsta postissa», reflexiona.



UNA ESCENA INCIPIENT
Fins ara, l'escena de rap que s'expressava en llengua catalana s'havia limitat a incursions anecdòtiques, com la d'El Disop amb el seu Jo no sóc polac i els Geronación amb el tema Les vaques. L'altra aposta forta havia estat la de la discogràfica Disc Medi, amb Pere Crim. Amb aquesta discogràfica, el raper de Sant Andreu de la Barca va editar dos discos: Odi en un gest (2003) i Canturrap (2005). Ara ha contraatacat amb un nou disc –autoeditat– titulat Lo més gran, i que ha decidit distribuir de forma gratuïta als concerts i a internet. «Un disc que surt al carrer però no al mercat», explica.

En l'àmbit més underground, però, conviuen des de fa anys una sèrie de propostes que van germinant de mica en mica. A més dels cada cop més consolidats Pirat's Sound Sistema, que es mouen més cap al ragga, hi ha el gracienc Gato-El-Quiman, que ara col·labora en la gira de Xerramequ Tiquis Miquis, i Dring Dublé. Ha editat una maqueta i té com a objectiu enregistrar el seu primer disc aquest 2007. En la mateixa línia hi ha la formació de Berga La Mélee del Gremi, amb unes rimes de fort contingut social. En l'òrbita del ragga i el jungle, a més de Pirat's Sound Sistema, trobem els valencians Orxata Sound System. Un grup que treballa amb llicència Creative Commons i que és a punt d'editar el seu primer disc.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.