| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dijous, 1 de febrer de 2007
>

Rebuig frontal d'entitats culturals i sindicats a la proposta



DANI VILÀ. Barcelona

Diverses entitats culturals i sindicats d'ensenyament han expressat el seu rebuig frontal a la proposta de decret d'Educació que contempla l'aplicació d'una hora més de castellà a primària. Òmnium insta el govern de la Generalitat a reconsiderar l'acceptació d'aquesta mesura. L'entitat sosté que el que proposa el decret d'ensenyaments mínims del govern estatal és «completament innecessari i incoherent», ja que entén que no s'ajusta ni a la realitat del país ni als coneixements dels alumnes. Òmnium recorda que l'informe de l'any passat del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu reflectia com els nens de 10 a 14 anys de Catalunya tenen competències lingüístiques en castellà similars o superiors a les de la resta de l'Estat. També destaca que les polítiques que cal impulsar són les que han de fer possible que «el català sigui, veritablement, la llengua vehicular de l'ensenyament». En aquesta mateixa línia, Òmnium alerta que l'increment d'hores de castellà pot «iniciar un canvi del que provoqui un retrocés del català a l'escola».

En una línia molt semblant d'argumentació s'expressa la Plataforma per la Llengua, que reclama al govern que defensi el model lingüístic d'immersió i també advoca per reforçar l'ús del català, ja que considera que actualment «no s'assoleixen els nivells desitjables de coneixement i ús per part de l'alumnat». Critica l'actitud del conseller Maragall, que argumenta la mesura pels problemes d'expressió d'uns alumnes d'Olot i li recorden que « l'alumnat a les zones metropolitanes de parla habitual no catalana té gravíssims problemes per expressar-se en català». La plataforma ja anuncia mobilitzacions contra l'aplicació de la mesura.

Els sindicats Ustec i Comissions Obreres també critiquen la mesura. Coincideixen a dir que les dues hores actuals de castellà són suficients i que no hi ha motius pedagògics que justifiquin el canvi. Ustec-Stes lamenta, a més, que l'educació sigui utilitzada per motius que «responen a polítiques partidistes». El sindicat Estudiants en Acció considera que «no cal reforçar el castellà a Catalunya». Per contra, la Fapac considera que una hora més de castellà «no ha de distorsionar el model lingüístic, sobretot, perquè ja s'estableix que s'adeqüi a la realitat de cada territori», explica el president de l'entitat, Joan Jordi Rossell. Ell mateix creu que es tracta d'un bon decret i que la polèmica lingüística no deixa veure aspectes positius, com la millora de la tutoria. La polèmica ja ha provocat que sorgeixin alguns blocs a internet en contra de la mesura.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Montilla i Carod avisen Maragall que el decret del castellà ha de passar pel govern

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.