| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


diumenge, 7 de gener de 2007
>

Martí Domínguez guanya el premi Pla amb una novel·la històrica entorn de Voltaire

El poeta Felipe Benítez Reyes obté el premi Nadal i la valenciana Carmen Amoraga queda finalista

VALÈRIA GAILLARD. Barcelona
L'escriptor valencià Martí Domínguez ha guanyat el 39è premi Josep Pla de prosa catalana dotat amb 6.000 euros per El retorn de Voltaire, una novel·la històrica protagonitzada pel filòsof francès Voltaire que reflexiona sobre la coherència i el rigor personals. El 63è premi Nadal de novel·la en castellà, dotat amb 18.000 euros, l'ha obtingut el poeta Felipe Benítez Reyes per Mercado de espejismos, una intriga que indaga sobre els somnis de la societat actual. La valenciana Carmen Amoraga ha quedat finalista (6.000 euros) per Algo tan parecido al amor. Els guardons literaris estan convocats per l'editorial Destino, del Grup Planeta, i es van entregar ahir al vespre durant un sopar a l'hotel Palace de Barcelona, on van assistir prop de sis-cents convidats.


+ Martí Domínguez, ahir, després de rebre el premi, entre José Montilla i José Manuel Lara. Foto: LLUÍS CRUSET

El narrador i periodista valencià Martí Domínguez i Romero s'ha tornat a inspirar en un personatge cabdal del segle XVIII per escriure una novel·la històrica que, més enllà dels esdeveniments històrics, introdueix una reflexió sobre algun aspecte de la condició humana radicalment actual.

Si en la seva darrera novel·la El secret de Goethe, s'inspirava en el pare de Les desventures del jove Werther, un autor alemany a cavall entre el XVIII i el XIX, en El retorn de Voltaire, l'obra guanyadora del Josep Pla, s'ha deixat seduir per la controvertida figura del filòsof i escriptor francès Voltaire (1694-1778), considerat el forjador del concepte de tolerància religiosa.

El retorn de Voltaire és una novel·la històrica que es basa en un fet real: la tornada del pensador a París després de vint anys d'exili voluntari per assistir a l'estrena d'una tragèdia seva, Irene. Ja gran i davant la mort imminent, Voltaire es planteja un dilema moral: mantenir la seva postura anticlerical fins al final o retractar-se de les seves idees per ser enterrat a la seva terra. La novel·la serveix a Domínguez per posar sobre la taula un tema tan espinós com és el de la coherència personal i el rigor a una trajectòria intel·lectual. L'escriptor retrata de passada la França prerevolucionària del segle XVIII, una època de grans transformacions entre la decadència de l'absolutisme i l'emergència de la Il·lustració.



FER NOUS VOLTAIRE
Ahir, en la vetllada literària de la Nit de Reis a l'hotel Palace, Domínguez va explicar que «aquesta novel·la és un intent de fer nous Voltaire, persones que lluiten per la llibertat i la tolerància arreu del món». L'escriptor valencià es va mostrar especialment orgullós per haver guanyat el premi Pla, ja que va recordar que els seus mestres eren «Josep Pla i Joan Fuster, a qui els hagués agradat aquest homenatge a Voltaire».

El recorregut literari de Domínguez és del tot peculiar. Doctor en biologia per la Universitat de València, –especialitzat en entomologia i coevolució–, Domínguez ha conreat la narració i l'assaig amb obres com Les confessions del comte de Buffon (premi Andròmina dels premis Octubre 1997 i Joan Crexells, 1998) i El secret de Goethe, (premi Prudenci Bertrana, 1999). Actualment alterna la docència amb la literatura i el periodisme i publica a El Temps, en el suplement de La Vanguardia, Culturas, a L'Espill i a Mètode, una revista científica que dirigeix.

Va néixer a Madrid l'any 1966, però als cinc anys va anar a viure a València per la feina del seu pare, que era advocat. La seva educació va estar marcada per la figura del seu avi, l'intel·lectual Martí Domínguez i Barberà, creador de l'Orquestra Municipal de València i director del diari Las Provincias, entre el 1949 i el 1958. Alguns dels convidats a les tertúlies que organitzava van ser Joan Fuster, Sanchis Guarner, Xavier Casp o Enric Valor.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La festa literària va retre un homenatge a Borges

>Quins són els nostres somnis?

>El valencià Martí Domínguez guanya el premi Pla

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.