| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dissabte, 16 de desembre de 2006
>

Consoles al servei de la ciència

Investigadors de l'hospital del Mar usen per primera vegada en l'àmbit de la recerca biomèdica el potent processador de la Playstation 3. El xip permet una velocitat de càlcul vint vegades superior a la dels computadors personals

HELENA CAPERA. Barcelona

+ La Playstation3 disposa d'un potent xip processador, el Cell. / Foto: EL PUNT

La Playstation3 ha entrat en el món de la investigació científica. Per primera vegada en la història un equip de recerca en informàtica biomèdica de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-UPF) de l'hospital del Mar ha fet servir la tecnologia dels videojocs per calcular com interaccionen els medicaments amb determinades proteïnes. La nova consola, que de moment només es ven al Japó i als Estats Unitats –i que el mes de març de l'any vinent arribarà a l'Estat– té una velocitat de càlcul vint vegades més ràpida que la dels computadors personals gràcies al seu xip de processament, el Cell Processor, desenvolupat per IBM, Toshiba i Sony.

Aquesta realitat no va passar per alt a Gianni de Fabritiis, l'investigador que ha impulsat aquest experiment. Va ser en la conferència internacional de supercomputació que es va fer la tardor de l'any passat als Estats Units, on aquest científic va adonar-se de les «oportunitats del processador Cell», explica. El cas és que fer servir supercomputadors per desenvolupar simulacions com les que requeria el seu estudi comportava «costos molt elevats en infraestructures». Per tant, «només calia demostrar que la Playstation3 també pot usar-se» per fer aquest tipus de recerca.

Per començar a treballar, es va plantejar la possibilitat d'adquirir una de les consoles que s'havien de vendre als Estats Unitats. Però això va ser impossible. Així que el grup d'investigació va haver de buscar una alternativa: usar el prototip del processador Cell que hi ha al centre de supercomputació de Barcelona (seu del Mare Nostrum, el supercomputador més potent d'Europa). Malgrat ser un expert en programació, De Fabritiis va haver de dedicar dos mesos a aprendre a programar l'aparell, de tal forma que li permetés executar la simulació que buscava: comprovar si els «principis actius que s'usen per curar determinades malalties també es poden aplicar quan es tracten altres patologies». Ara, cal analitzar els resultats.

Les revistes especialitzades s'han fet ressò d'aquesta innovadora experiència, que es podrà utilitzar per fer tot tipus de simulacions relacionades amb el món sanitari. Segons el grup de recerca, però, aquest és tan sols el primer pas sobretot ara que hi ha prototips de supercomputació amb la tecnologia Cell. Sigui com sigui, els seus resultats ja han demostrat que avui la tecnologia dels videojocs va donada de la mà de la recerca biomèdica.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.