| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


diumenge, 10 de desembre de 2006
>

César Reglero analitza la personalitat de mil artistes a través de l'escriptura

Conclou que «alguns creatius es troben en la frontera que separa la raó de la bogeria»

CARINA FILELLA. Tarragona
Buscar elements comuns entre els creadors, la relació entre l'obra i el tipus d'escriptura i mostrar «si tots els artistes estan mig bojos» són algunes de les qüestions que es planteja el psicòleg i grafoanalista tarragoní César Reglero en el llibre Arte, creatividad i grafología (edicions Lasra), elaborat juntament amb Maria Luz Zamora i Agustín Calvo Galán. Els autors asseguren que «alguns creatius es troben en el límit fronterer que separa la raó de la bogeria» i que entre la gent creativa «és difícil trobar una escriptura monòtona» tot i que hi ha artistes reconeguts com ara Picasso, que «tenen una lletra molt normal, senzilla».


+ El psicòleg i grafòleg César Reglero, amb el llibre que acaba de publicar. / Foto: C.F.

El llibre de César Reglero analitza la personalitat i la creativitat d'un miler d'artistes a través de la seva escriptura. Els artistes que s'hi inclouen, tots vius, són d'arreu del món, molts dels quals els coneix a través de la xarxa de mail-art i l'intercanvi epistolar. També hi inclou alguns artistes tarragonins, com ara el pintor Josep Maria Rosselló, el fotògraf Pep Escoda i l'humorista gràfic Napi, entre altres.

Una de les conclusions a les quals arriben els autors és que «sovint entre l'escriptura de persones amb trastorns mentals i les d'artistes i creatius hi ha moltes similituds. La frontera és molt delicada», apunta Reglero, que en el llibre diu que, en el transcurs del seu estudi, s'han trobat «creatius que es troben en el límit fronterer que separa la raó de la bogeria». Per l'autor, que l'artista es decanti cap a un costat o cap a l'altre «dependrà de la canalització que facin del seu potencial creador». No en va, Reglero recorda la famosa frase de Salvador Dalí: «L'única diferència entre un boig i jo, és que jo no estic boig.»

Però hi ha de tot, des dels artistes que «són capaços de crear un abecedari propi» fins als que «tenen més un afany d'impactar». «Entre la gent creativa és difícil trobar una escriptura monòtona. Gairebé totes tenen un ritme i una gràcia interna.» César Reglero també explica que s'han trobat amb el cas «de molts artistes de segona fila que tenen una lletra plena d'ornaments, inflada i molt exagerada. En canvi, artistes reconeguts com ara Picasso, tenen una lletra molt normal, senzilla.» Pels autors del llibre, «s'evidencia entre les diverses formes escripturals, qui té capacitat d'innovar». Però una cosa és clara: «No tot artista és creatiu i no tota persona creativa és artista.»

El volum inclou un breu diccionari grafològic, en el qual s'expliquen les característiques dels diversos tipus de lletra: accelerada, artificial, cal·ligràfica, condensada, filiforme...).

Arte, creatividad i grafología (Edicions Lasra) és un llibre tècnic «però pot ser llegit per un públic molt ampli».

La investigació del tarragoní César Reglero va començar l'any 2002 amb l'anàlisi de les escriptures manuscrites i les obres d'uns 500 artistes, tot i que finalment han estat un miler els recollits en el llibre. Els autors volen destacar la importància de la investigació en grafologia i volen «aconseguir que aquesta ciència ocupi el lloc que li correspon entre les humanitats» a través de «noves i serioses aportacions».



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.