| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 30 d'abril de 2024


divendres, 24 de novembre de 2006
>

Punt i a part. Segona oportunitat per a la Fabra i Coats

Una exposició repassa la història de la fàbrica tèxtil, que l'Ajuntament recupera com a equipaments per a Sant Andreu

Jordi Gili. Antoni Martínez. Josep Borràs. Pere Fernàndez

ANNA BALLBONA. Barcelona
L'antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats, situada al mig de Sant Andreu, torna a arrelar al barri. Després de l'esplendor del passat (havia arribat a tenir més de 3.000 treballadors), ara només hi queden unes naus de magatzem i oficines amb unes 70 persones. Tancada la seva etapa industrial, ara les naus tenen una segona oportunitat de lligar-se a Sant Andreu. L'Ajuntament recuperarà les instal·lacions per fer-hi equipaments de serveis per al barri. Les entitats i el districte estan en ple debat per acabar de definir els usos d'aquest recinte, de 31.000 metres quadrats de superfície. Coincidint amb això, una exposició impulsada per l'associació Amics de la Fabra i Coats mostra al centre cultural Can Fabra fotografies antigues de la fàbrica i els testimonis d'extreballadors.


L'associació Amics de la Fabra i Coats va fer la feina ingent de recollir unes 3.000 fotografies sobre la fàbrica. En l'exposició Les veus de la fàbrica, que han fet conjuntament amb el centre cultural Can Fabra i que es podrà visitar fins al 14 de gener, se'n pot veure una tria de 300 (algunes reproduïdes en paper, i la majoria es projecten en un audiovisual). A través d'uns vídeos, extreballadors recorden les seves experiències a la fàbrica.

«Volíem mantenir viva la història de la companyia dins del barri, perquè d'aquí a dos dies tot això desapareixerà», subratlla Jordi Gili, membre de la junta d'Amics de la Fabra i Coats i extreballador de l'empresa. L'empresa donava feina a molta gent de barris del districte de Sant Andreu. De fet, arran de la recerca d'imatges per a l'exposició, no han trobat ni un sol districte de Barcelona que no tingués extreballadors de l'empresa. El funcionament de la companyia incorporava moltes característiques de colònia tèxtil: tenien pisos de lloguer, economat i piscina per a treballadors, o un servei de «casa bressol» per a les mares treballadores.

La història de la Fabra i Coats a Sant Andreu es remunta a l'any 1838, quan Ferran Puig i Gibert instal·la una indústria de filats i torçats de lli al barri. Des d'aquells inicis, la factoria va anar evolucionat, amb l'entrada de capital anglès. La davallada va començar amb el pla de reconversió del tèxtil, que portaria el degoteig incessant d'acomiadaments. «Amb el pla vam veure que allò era realment greu, va ser dramàtic», comenta Josep Borràs, membre d'Amics de la Fabra i Coats, i que, amb Jordi Gili, Antoni Fernàndez i Pere Fernàndez van estar al comitè d'empresa que va capitanejar les negociacions dels expedients de regulació, amb manifestacions i negociacions a Madrid.


Antoni Martínez va estar-se durant 44 anys treballant a la Fabra i Coats. Com que va estar a l'àrea de Personal, va veure la decadència de l'empresa. Quan hi va entrar a treballar, cobrava 212 pessetes de setmanada. La seva dona i bona part de la família de la seva dona hi van treballar. «Fa temps que va deixar de ser una empresa familiar, els propietaris són societats, sense noms i cognoms», indica. A la inauguració de l'exposició sobre la Coats hi va assistir l'antic propietari, José Vicente Fabra, «com un company més».
En Josep Borràs, que va treballar des dels 16 anys i durant 42 anys a la fàbrica, explica com han canviat les coses a l'empresa amb una imatge evocadora: «Llavors els jubilats marxaven plorant de l'empresa, i ara ploren si no estan a la llista de prejubilats», comenta. Durant molts anys, «moltes famílies senceres treballaven aquí». Per aquest motiu, durant la negociació dels expedients de regulació el comitè va bregar perquè quan hi havia un matrimoni afectat «només un dels dos quedés fora».
Els pares d'en Pere Fernàndez havien treballat a la fàbrica. Per això li deien: «Vés a treballar a can Fabra, que és per a tota la vida.» Ell hi va entrar amb 14 anys i s'hi va estar durant 45. La primera setmanada que va rebre va ser de 156 pessetes. «El pagador venia a pagar-te amb els cèntims a la mà, i amb dos guàrdies al costat», recorda. Des de l'àrea de manteniment on treballava, va veure tota la transformació tecnològica de l'empresa. «Amb la maquinària automàtica va començar a sobrar gent», assenyala.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Punt i a part. «L'empresa donava molts serveis, l'ambient era familiar»

>Punt i a part. Jornada de portes obertes als patis de la fàbrica

>Punt i a part. Biblioteca i centre cultural en antigues naus

>Punt i a part. Una fàbrica singular

>Punt i a part. Els veïns reclamen equipaments d'interès social per a Sant Andreu

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.