| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dijous, 2 de novembre de 2006
>

Mas guanya, tot és obert

L'aritmètica parlamentària permet la reedició del tripartit, un govern nacionalista o un gran pacte entre CiU i els socialistes

TIAN RIBA. Barcelona
CiU ha guanyat les eleccions per vuitena vegada i Artur Mas ho ha fet ja dos cops com a cap de cartell, aquesta vegada tant en escons com en vots i amb una major diferència sobre el PSC, ja que ha passat de quatre a onze diputats d'avantatge. Però, igual que fa tres anys, el candidat convergent no té assegurada la presidència de la Generalitat, perquè l'anomenat tripartit, la suma del PSC, ERC i ICV-EUiA, manté la majoria absoluta. Però aquesta no és l'única possibilitat de govern que ha sortit de l'aritmètica parlamentària. CiU i ERC sumen també majoria i podrien formar un govern nacionalista. Però també hi ha la possibilitat, insinuada ahir sobretot per Mas i pel secretari d'organització del PSOE, José Blanco, d'un gran pacte entre CiU i els socialistes.


+ Artur Mas, ahir a la nit, a la seu electoral de l'Hotel Majestic abans d'avaluar els resultats. / Foto: QUIM PUIG

Comencen ara tres setmanes de negociacions entre les diferents formacions polítiques, perquè com a molt tard el dia 21 s'ha de constituir el Parlament. Si es fa cas dels discursos dels candidats ahir a la nit des de les seus electorals, les apostes inicials no són coincidents. Mentre que el socialista José Montilla va apostar per un govern «catalanista i de progrés amb una sòlida base parlamentària» i l'ecosocialista Joan Saura ja ha deixat clar des d'un principi que la seva única opció és el tripartit, Mas va parlar d'un govern sòlid sense parlar de «dretes i esquerres» que pugui desenvolupar l'Estatut i «polítiques de progrés» amb garanties. I aquesta prudència indica que no descarta de cap manera un gran pacte amb el PSC, tenint en compte que ERC va votar «no» a l'Estatut i que el govern espanyol amb qui cal negociar és socialista. De fet, Mas i Montilla ja van parlar ahir per telèfon i CiU obrirà les negociacions amb els socialistes. A més, caldrà veure quin pes juguen en les negociacions els interessos del PSOE, que després de tenir ERC com a aliada preferent, va ampliar les aliances a CiU, com a soci més còmode per evitar les envestides del PP. És en aquest sentit que van les declaracions d'ahir del secretari d'organització del PSOE en què admetia el bon resultat de CiU i recordava que «hi ha dues grans forces polítiques clarament majoritàries».

Montilla va donar una altra possible pista: el PSC i ICV-EUiA sumen més que CiU. I aquí entra una altra possibilitat: un govern bipartit amb la possibilitat d'establir aliances tant amb ERC com amb CiU. En canvi, de les paraules de Josep-Lluís Carod-Rovira no es va desprendre ahir cap aposta inicial. Carod va parlar amb Saura i Montilla, i va trucar a Mas per felicitar-lo. Els republicans no han renunciat a posar la presidència de la Generalitat sobre la taula de les negociacions.

L'anàlisi dels resultats partit a partit pot ajudar a situar també les forces. CiU no ha aconseguit el seu gran objectiu de trencar la majoria absoluta del tripartit i, malgrat guanyar dos diputats, es queda a 100.000 vots del resultat del 2003. Però, en la part positiva, guanya en vots i en escons i, sobretot, en treu 11 al PSC, partint de l'oposició. Mas va dir que CiU negociarà amb «humilitat, generositat i sentit de país», i va demanar el mateix als seus seguidors.

El PSC és qui en surt més malparat. Després de renunciar a Pasqual Maragall com a cap de cartell, ha fracassat en l'intent de mobilitzar el vot dorment de l'àrea metropolitana de Barcelona amb un candidat d'origen andalús amb qui els que donen el triomf al PSOE en les eleccions espanyoles es poguessin sentir identificats. Montilla ha reclamat pel PSC més bons resultats que els del 2003 per poder liderar un govern estable, però ha pagat els plats trencats del tripartit i caldrà veure quina força política i autonomia té per negociar un tripartit en què perd més escons que ERC, s'ha deixat més de 200.000 vots pel camí i en què ICV, amb qui els separa molta distància en matèria d'infraestructures, té més força.

ERC perd dos diputats, però aconsegueix sumar tant amb CiU com amb el PSC per plantejar una negociació amb força. A més, en cas d'un gran pacte entre el PSC i CiU, els dos grans partits li regalarien ser el principal partit de l'oposició.

ICV és la gran triomfadora de la nit i la formació que permet la suma del tripartit, perquè sense sumar tres diputats més –i és l'única que malgrat la baixa participació guanya votants–, les esquerres haguessin perdut la majoria. ICV pot haver guanyat votants del PSC, tot i que la gran novetat d'ahir, l'entrada com a formació parlamentària del nou partit antinacionalista Ciutadans, també pot haver afectat el PSC. També ha pogut afectar el PP, que es queda sense cap possibilitat aritmètica de sumar amb CiU i perd un diputat. Juntament amb els tres escons de Ciutadans, l'altra característica de la jornada és l'abstenció: la segona més baixa de la història.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>CiU guanya d'onze escons el PSC, que perd la força a la demarcació barcelonina

>RESULTATS A CATALUNYA PER CIRCUMSCRIPCIONS

>Derrota del PSC i cura d'humilitat de CiU

>les frases

>Mas estén la mà als partits per pactar un govern sense parlar de dretes ni esquerres

>Hipòtesi

>Montilla s'inclina per un altre govern «catalanista i de progrés»

>Carod assegura que ERC serà al govern i aposta per agilitar els pactes

>78.307 vots a Barcelona

>L'enquesta definitiva

>ICV-EUiA compleix pronòstics i puja fins als 12 diputats

>Ciutadans irromp al Parlament amb tres escons

>Ha baixat la temperatura

>Piqué diu que «el nou tripartit serà més independentista i radical»

>A Girona res no canvia

>La lucidesa de 5.551 vots en blanc

>ICV en pren un al PSC

>CiU capgira resultats

>Càstig als socialistes

>Eudald Casadesús CiU Té 53 anys i és llicenciat en ciències químiques. ha estat regidor a l'Ajuntament de Ripoll de...

>ELS DIPUTATS GIRONINS del 2006

>CiU ara sosté que mantenir els set escons no és un fracàs i presagia la fi del «nadalisme»

>Marina Geli destaca que el tripartit també guanya a Girona

>El PP se sent recompensat malgrat haver passat a ser la cinquena força política a Girona

>ERC considera «intacta» la seva força a Girona, però fa una crida a reflexionar sobre l'alta abstenció

>Boada diu que si algú ha «guanyat» a Girona ha estat la coalició ICV-EUiA

>Tot queda igual a Tarragona, però la baixa participació erosiona CiU, PSC, ERC i PP

>El centredreta no recupera el cost de la factura del PHN

>Joan Miquel Nadal Malé CiU Nascut a Tarragona fa 56 anys, és advocat. Regidor de Tarragona des del 1979 i alcalde d...

>Un elector aconsegueix votar amb la targeta de l'EMT

>Confusió a Valls entre els nuls i els blancs contra l'autovia

>L'Ebre manté el càstig a CiU i el PP

>Abstenció rècord

>CiU s'imposa al mapa comarcal i pren el Tarragonès i el Baix Penedès al PSC

>«Victòria sobre el mapa» de CiU

>El PP aconsegueix mantenir els dos diputats a Tarragona

>Els socialistes no afluixen

>ERC manté els tres diputats i admet que aconseguir el quart era un objectiu «ambiciós»

>Pi: «ICV ha pujat molt en pobles petits i de l'interior de Tarragona»

>CiU recupera Barcelona, que castiga severament PSC i ERC

>El Carmel es manté socialista

>RESULTATS A BARCELONA PER DISTRICTES

>Blanco defensa que el PSC serà una força determinant pel futur a Catalunya

>Acebes creu que Zapatero ha fracassat a Catalunya

>El fortí socialista s'esquerda

>Abstenció a l'àrea metropolitana

>CiU amplia el seu domini territorial i s'imposa en 38 de les 41 comarques

>Els Resultats

> Mas guanya d'onze, però el tripartit encara suma

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.