| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 26 de maig de 2024


diumenge, 22 d'octubre de 2006
>

Tres joves d'Olesa creen un revolucionari escriptori virtual que ja té 72.000 usuaris

El sistema operatiu està tenint repercussió mundial i les grans empreses ja s'interessen pel projecte

DANI VILÀ. Olesa de Montserrat
Tres joves d'Olesa de Montserrat han creat un sistema operatiu que permet accedir a l'escriptori privat de l'usuari des de qualsevol punt informàtic del món. Aquesta aplicació avança un dels futurs reptes d'Internet i això ha provocat que el programa Eyeos s'estigui convertint en un èxit mundial, seguit molt de prop per les grans empreses del sector de les noves tecnologies. Actualment, 72.000 usuaris d'arreu el món ja fan servir aquest programa a través de la pàgina eyeos.info i milers d'usuaris més l'utilitzen gràcies a servidors privats que es poden descarregar des de la mateixa pàgina d'Internet. El més destacable és la joventut dels creadors d'aquest sistema, amb Marc Cercós i Pau Garcia-Milà, amb només 19 anys, i David Plaza, de 22.


+ Els tres joves creadors del sistema Eyeos, al seu local, a Olesa. Foto: G. MASSANA

Una de les propietats que més es valoren del programa Eyeos és la facilitat per utilitzar-lo i per accedir-hi. Els tres creadors han prioritzar que el programa es pugui utilitzar de manera molt intuïtiva i mitjançant icones. L'apartat visual té gran importància en tot el projecte i encara es millorarà en la versió 1.0 del programa.

L'escriptori virtual Eyeos és ideal per a les persones que utilitzen diversos ordinadors per realitzar les mateixes tasques. Aquest revolucionari sistema permet des de qualsevol punt informàtic accedir a un escriptori personal amb els arxius de cadascú, sense necessitat de portar a sobre cap document i que permet accedir a 70 aplicacions diferents, des del navegador, processador de textos o agenda, entre moltes d'altres.

De fet, Marc Cercós explica com va sorgir la idea original del sistema: «Neix de la necessitat que teníem. Treballàvem als ordinadors de casa i quan arribàvem a un lloc ens havíem deixat algun document a l'ordinador de l'altre.» Això va suposar que els tres joves desenvolupessin aquest revolucionari sistema que simplifica i soluciona aquest problema. «En crear-lo ens vam adonar que podia ser una eina molt útil per a tothom qui feia servir més d'un ordinador», afegeix Pau Garcia.

Aquest sistema operatiu via Internet es va posar a disposició de la xarxa l'1 d'agost del 2005 i encara no amb un any i mig ja compta amb més de 72.000 usuaris dels cinc continents a través del servidor públic que ofereix el mateix programa. A aquests usuaris cal afegir-hi milers de persones que s'instal·len un servidor propi.

El sistema Eyeos té diverses qualitats que han permès el seu èxit fulgurant. Obtenir un compte per accedir al sistema es pot fer en poc més de 10 segons i aquest web office és compatible tan per ordinadors que utilitzin el sistema Windows, el Linux, o amb un Mac.



TRADUÏT A 32 LLENGÜES


Els tres creadors també consideren que ha estat clau pel programa, que es tracti d'un sistema de lliure accés, fet que ha permès que persones d'arreu del món hagin col·laborat a difondre'l i millorar-lo. Això ha estat un dels punts favorables respecte de productes similars que s'han creat després d'Eyeos, però que no són d'accés lliure. La difusió arreu del món ha obligat a fer versions en 32 llengües diferents, incloses tres variants del xinès. Eyeos té comunitats d'usuaris a França, Suïssa, Holanda, Itàlia i el Canadà.

Els tres joves s'estan implicant en el projecte, que paradoxalment, encara no els està aportant beneficis i els diners dels patrocinadors que tenen només els donen per pagar els servidors. Treballen en un local a Olesa de Montserrat de 10 del matí a 10 de la nit, amb l'objectiu de millorar el sistema, ja que actualment, estan perfilant la versió 1.0, que volen que sigui encara més segura i millorar el disseny i la part visual del programa. Una versió que tenen previst que es pugui posar en marxa a principis de l'any vinent.

A més dels tres creadors, també participen en el projecte Eduardo Pérez de Bilbao i el francès Hans B. Pufal.



TAMBÉ DES DEL MÒBIL
Des d'aquesta setmana, el projecte també permet accedir al programa des de qualsevol suport amb pantalla petita. És a dir, que també es pot entrar a l'escriptori personal des d'un telèfon mòbil, una agenda electrònica o des de una Play Station portàtil. En només dos dies 1.100 persones ja havien utilitzat aquest nou servei del programa. Algunes persones dels Estats Units, Alemanya i Polònia han ofert als tres nois d'Olesa seguir el projecte en aquests països, però de moment, en Pau, en Marc i en David volen seguir mantenir l'autoria del projecte i continuar a Catalunya o com diuen ells a «Olesa Valley». Malgrat aquestes ofertes de l'estranger, la Generalitat de moment no ha apostat per aquest innovador i creixent projecte.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>57 milions de visites

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.