| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de maig de 2024


dimarts, 17 d'octubre de 2006
>

Un assessor municipal diu que l'habitatge no és una qüestió «socialment conflictiva»

Defensa que Barcelona és la ciutat que menys gent expulsa

MARIONA SÒRIA. Barcelona
L'expert designat per l'Ajuntament de Barcelona per fer propostes sobre política d'habitatge, el catedràtic Anton Costas, va tombar ahir tots els tòpics negatius que envolten la qüestió de l'habitatge a Barcelona. Segons ell, ni la ciutat expulsa ciutadans, ni l'esforç econòmic per adquirir una casa «ha arribat a ser una qüestió socialment conflictiva».


+ Edifici d'habitatges en construcció a Barcelona. / Foto: ORIOL DURAN
Si algú tenia encara dubtes del divorci entre classe política i ciutadans en qüestions cabdals com ara l'habitatge, ahir va tenir una oportunitat única per constatar-ho. A la mateixa hora que centenars de joves es manifestaven sorollosament a la plaça Sant Jaume, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, el catedràtic d'Economia Política de la Universitat de Barcelona Anton Costas, encarregat d'elaborar un llibre blanc de l'habitatge a Barcelona –una espècie de decàleg de recomanacions– assegurava, davant de tots els representants polítics del consistori que la qüestió «no és, encara, socialment conflictiva». Segons el professor, si bé ha augmentat l'esforç econòmic de les famílies de Barcelona per aconseguir un pis, «l'esforç hipotecari no ho ha fet, perquè han baixat els tipus d'interès i s'han allargat els anys d'hipoteca». L'exposició de Costas davant del Consell de Ciutat, òrgan de representació ciutadana formada per cent ciutadans d'entitats i associacions, va servir per desmuntar gairebé tots els tòpics negatius al voltant dels problemes d'accessibilitat de l'habitatge, just la mateixa setmana en què aquesta qüestió ha estat a l'epicentre del debat ciutadà. El professor va explicar que la gent que marxa de Barcelona per viure a altres llocs «ho fa per preferències més complexes, perquè busca un altre habitatge o per millorar la qualitat de vida», i no pas perquè no es pugui pagar el pis. I, de fet, va assegurar que li va «sorprendre» constatar que Barcelona és «la ciutat que menys gent expulsa, al contrari del que sempre es diu» perquè «hi ha molta identitat de barri». Costas entregarà l'estudi al consistori que, segons va explicar ahir l'alcalde, Jordi Hereu, servirà per «fer un debat polític seriós amb xifres que defugen dels tòpics».



- Algunes aportacions del Consell de Ciutat al llibre blanc de l'habitatge de Barcelona:

1. Que es consideri l'habitatge «no sols com un dret, sinó també un bé».

2. Que es reforci la lluita contra l'assetjament immobiliari i la discriminació.

3. Que es consideri «col·lectius sensibles» d'especial atenció la gent gran, els discapacitats, les persones immigrades i els joves.

4. Que s'impulsin formes d'emancipació avançada fomentant lloguers a baix preu per a joves.

5. Que s'ampliï la reserva de sòl públic, evitant la venda o subhasta dels terrenys «al millor comprador».

6. Potenciar l'habitatge de protecció oficial «preferentment de lloguer, per evitar l'especulació




 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'habitatge en els programes electorals

>CiU coresponsabilitza Hereu de la suspensió de la cimera d'habitatge

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.