| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


divendres, 13 d'octubre de 2006
>

Els professors de la UB hauran de dir en quina llengua fan les classes



M.BARRERA. Barcelona

Els professors de la Universitat de Barcelona (UB) hauran d'informar a partir d'ara en quina llengua imparteixen les classes, si en català o en castellà. L'objectiu d'aquesta iniciativa, pionera a les universitats catalanes, és que els estudiants, abans de decidir en quines assignatures es matriculen, puguin conèixer a través d'Internet i de la guia de l'estudiant, l'idioma del professor. La mesura, que ja s'ha començat a aplicar, preveu donar «transparència» al procés de matriculació i persuadir els professors que no es canviïn al castellà durant el curs a causa de les queixes d'alguns alumnes d'Erasmus que estudien a la UB.

A final del curs passat, la comissió de política lingüística de la UB, formada per professors, estudiants i personal d'administració i serveis (PAS), va aprovar per unanimitat demanar que s'inclogui en la guia de l'estudiant la llengua en què s'impartirà cada classe. «Amb aquesta iniciativa el que pretenem és que el procés de matriculació sigui més transparent i que un cop el professor digui en quina llengua farà la classe no hi hagi canvis durant el curs», segons el vicerector de política lingüística, que hi afegeix que els centres i els caps d'estudis han rebut de bon grat la mesura que aquest inici de curs s'ha posat en pràctica amb «absoluta normalitat i sense cap problema».

Excepte en 8 ensenyaments que no han posat en pràctica la mesura per un «malentès», segons Matas, totes les escoles i facultats ja han inclòs la llengua de cada assignatura en la guia de l'estudiant i a Internet. La iniciativa va molt més enllà dels cursos de català que tant la UB com la resta d'universitats organitzen per intentar que els estudiants estrangers aprenguin català. «Seria bo que la iniciativa es generalitzés a les altres universitats», segons Matas. Amb la fórmula de la UB, la «universitat respecta la llibertat de càtedra de cada professor i permet que l'estudiant sàpiga en quina llengua rebrà l'assignatura», destaca l'alt càrrec de la UB. L'associació Estudiants en Acció, que va donar a conèixer dimecres la iniciativa a través d'un comunicat, va indicar que «els alumnes podran establir així si volen els seu propi itinerari en català». Alexandre Figueres, d'Estudiants en Acció, es va mostrar «favorable» a la iniciativa, encara que va demanar que els òrgans de govern de la universitat aprovin una normativa per donar més garanties que els professors no acabaran canviant de llengua.

La comissió de política lingüística de la Universitat de Barcelona va decidir dimarts després d'una votació demanar, als nous professors que es contracti, el nivell C de català. La decisió, abans de ser efectiva, haurà de ser aprovada primer per la comissió de professorat i, si en aquest òrgan tira endavant, pel consell de govern que presideix el rector Màrius Rubiralta.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>De nou el nivell C

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.