| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


dijous, 12 d'octubre de 2006
>

Maragall: «Hi havia una amenaça substantiva, però no es pot cedir»

El President critica la decisió però avala la tesi que es va prendre per seguretat

VICENÇ BATALLA BERNAT FERRER. París Barcelona
El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va sumar-se ahir a la polèmica generada arran de la cimera ajornada a Barcelona. I ho va fer afegint més contradiccions a la llista: va criticar la decisió presa però va assumir que existien raons de seguretat per prendre-la, tot i que la consellera d'Interior, Montserrat Tura, insistia ahir a negar aquest extrem. Per Maragall, hi havia una amenaça «substantiva, no inventada», però tot i així no es pot «acceptar el xantatge».


+ Mesures de seguretat en la cimera euromediterrània de Barcelona, l'any passat. Foto: J.R.

Maragall, que es trobava a París per signar un acord amb la Unesco, va puntualitzar que la cimera «s'ha ajornat i no anul·lat». «L'ajornament no em sembla bé. Tinc dades que es preparava una mobilització important, però s'ha de continuar endavant perquè si no es premia els que intenten impedir la cimera. És una victòria que no es mereixen.» El que no va quedar clar és si Maragall es referia a la protesta convocada pel dret a l'habitatge o a alguna altra. «Es tracta de col·lectius dispersos que tenen en comú estar en contra de tot. Hi havia una amenaça substantiva, no inventada, però un xantatge com aquest no es pot acceptar.» Maragall, doncs, no només no es va referir en cap moment a la coincidència amb l'inici de la campanya, l'argument defensat el dia anterior pel portaveu del govern que presideix, Joaquim Nadal, sinó que, tot i no compartir la decisió final, va avalar la tesi defensada inicialment per l'Estat.

Mentrestant, la consellera Tura reiterava que el seu departament «no ha dit mai que aquesta cimera no es pogués celebrar dilluns vinent». Tura es va mostrar escandalitzada perquè «una reunió de treball ha acabat als titulars dels diaris. Tan sols era una reunió com tantes altres», en què s'hi van fer recomanacions policials diverses, com es fa sempre en aquestes trobades.

Tura va apuntar que, durant la cimera euromediterrània de l'any passat, Interior va mobilitzar 2.200 agents capacitats per actuar com a antiavalots. Si aquella experiència va reeixir, es va mostrar convençuda que la cimera sobre habitatge també s'hauria pogut celebrar amb èxit. Per Tura, «la feina de la policia és garantir que els representants democràtics es puguin reunir quan i on vulguin», una tasca per a la qual els Mossos, va dir, ja han demostrat que estan capacitats.

La consellera va insinuar que si el Ministeri d'Habitatge hagués informat des d'un primer moment que posposava la cimera per evitar que coincidís amb la campanya electoral, s'hauria evitat la situació de confusió que es viu actualment.

Per la seva banda, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va mostrar-se convençut que «hi ha motius fonamentals» per ajornar la cimera, però va declinar pronunciar-se fins tenir tota la informació sobre el tema, informa Europa Press.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Salamanca s'ofereix per acollir la cimera

>Piqué: «Els antisistema es fan amos del carrer»

>Mas: «El PSC ha tingut por de l'erosió electoral»

>Un «encontre informal»

>L'oposició força un ple extraordinari

>La cimera de l'habitatge ajornada se celebrarà passades les eleccions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.