| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 3 de juny de 2024


dimarts, 10 d'octubre de 2006
>

El Municipal acaba un etern entreacte

La ministra Trujillo, el conseller Mascarell i l'alcaldessa Pagans afirmen que tornen «al poble» un teatre del segle XXI

DANI CHICANO. Girona
La ministra d'Habitatge, María Antonia Trujillo; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, van ser ahir els protagonistes de l'acte institucional d'inauguració de la remodelació del Teatre Municipal de Girona. Formulant-ho de manera diferent, però dient exactament el mateix, els tres polítics van afirmar que el teatre tornava a les mans del poble, «una obra del segle XIX per als ciutadans del segle XXI», segons Trujillo. Els arquitectes directors de les obres, Manel Bosch i Montse Nogués, van ser els encarregats de guiar una visita a les dependències del teatre, i van arribar fins i tot a l'interior de la sala, on s'estava assajant l'espectacle que ahir a la nit va servir per inaugurar oficialment Temporada Alta, La nit just abans dels boscos.

La representació política que ahir era a peu dret a les portes del consistori, esperant l'arribada de la ministra Trujillo, era amplíssima, i va guanyar per golejada la representació del que en diuen la societat civil i els membres dels mitjans de comunicació. I això que hi havia una baixa de darrera hora, ja que la ministra de Cultura, Carmen Calvo, va delegar l'assistència al director general de l'Instituto Nacional de las Artes Escénicas i de la Música (INAEM), Juan Antonio Campos. A més de l'alcaldessa, Anna Pagans, també hi havia els regidors de l'equip de govern i els representants de l'oposició, i Carles Pàramo (president de la Diputació de Girona), Ferran Cordon (delegat del govern), Francesc Francisco-Busquets (subdelegat del govern de l'Estat), Josep Quintanas (director dels serveis territorials de Cultura) i Assumpta Bailac (directora general de Cooperació Cultural). De fet, hi eren presents la majoria de polítics gironins implicats en les pròxims eleccions.

En arribar la ministra, que va ser l'última, provinent de Vila-sacra, la nombrosa comitiva es va introduir a l'edifici i es va dirigir al saló de descans, on es van fer els parlaments. El primer va ser Ferran Mascarell, que va dir que era «un dia feliç per a la cultura catalana», i va destacar que l'operació de remodelació s'ha fet «des de la recuperació del patrimoni» –una idea que repetirien posteriorment tant Pagans com Trujillo–, i va tancar el discurs dient que els gironins estaven «molt disparats» pel que fa a equipaments culturals, per la proximitat en el temps de la inauguració de l'Auditori, el maig passat.

Anna Pagans va dir que per a la ciutat era «un dia alegre, perquè el Teatre Municipal aixeca el teló», i va fer una inevitable i previsible associació d'idees. «Aquest és el nostre teatre, el de la ciutat», va dir l'alcaldessa, que va remarcar que tot i el temps que el teatre ha estat tancat –es va afanyar a afegir-hi que ara ja està enllestit–, «el teatre a Girona ha estat viu; el públic ha continuat estimant aquesta activitat», i en aquest punt va fer un incís per agrair expressament a la UdG la cessió de l'aula magna de Sant Domènec. Pagans va explicar que s'havia reconstruït peça per peça el patrimoni, però també que s'havia renovat i que s'havia aconseguit un equipament «més esplèndid i acollidor que mai, amb totes les innovacions que calen». «L'Ajuntament hi ha estat al darrere intensament.»



COMPROMÍS DE SUBVENCIÓ
La ministra de l'Habitatge, María Antonia Trujillo, va tancar l'acte. Trujillo representa un ministeri fet de nou per José Luis Rodríguez Zapatero, que és una mena d'escissió del Ministeri de Foment, que era responsable d'aquesta inversió, fins que el Ministeri d'Habitatge en va assumir algunes competències. Trujillo, que primer es va referir a Gerona i que després va rectificar i va parlar de Girona, va explicar que Pagans li havia arrencat el compromís que el seu ministeri posaria diners en l'adquisició de l'equipament escenicotècnic, tot i que això no entrava en les competències que li són pròpies i que el Ministeri de Cultura, a través de l'INAEM, també hi posa diners, de moment, 600.000 euros. Trujillo va parlar sobre el seu ministeri, i va repassar les grans xifres que es destinen a la recuperació de patrimoni, i també el que invertia en la remodelació del teatre, cap a 5 milions d'euros, que va considerar «un esforç pressupostari important». La ministra va dir: «El patrimoni és dinàmic i evolutiu, i per això el tornem a la ciutadania amb la possibilitat de fer-ne ús.»

Posteriorment als parlaments, Manel Bosch i Montse Nogués van guiar una visita que va incloure la platea i l'escenari del teatre, on s'estava assajant l'espectacle inaugural. En aquell moment va tenir lloc una de les anècdotes del matí quan la ministra, en veure l'escenografia –que incloïa un carretó i diverses tanques d'obres–, i cal pensar que desconeixedora de la trajectòria de la remodelació i dels últims esdeveniments, va fer la broma als responsables municipals, als quals va preguntar si aquell material era part de l'escenografia o si encara no havien acabat les obres. La ministra Trujillo va saludar Àlex Rigola i els sis intèrprets de l'espectacle.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Una peça compromesa per començar

>Cinc anys i mig per pujar el teló del Teatre Municipal.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.