| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


dimarts, 19 de setembre de 2006
>

Cardona aprofita el seu pas per l'exèrcit per explicar com va viure aquest cos la revolta del 36



A. VIVES. Barcelona

El professor d'història de la Universitat de Barcelona i exmilitar Gabriel Cardona diu que «el militar és un personatge curiós». Això no obstant, afirma que «ningú hi neix». «Jo vaig néixer civil, solter i analfabet», diu. Ho recorda per descriure la dramàtica situació en què es van trobar uns quants militars catalans durant la revolta de 1936. com ara Eduardo López de Ochoa, Domènec Batet, Felipe Díaz Sandino, Vicenç Guarner i Frederic Escofet. Cardona, que va participar en la fundació de la Unió Militar Democràtica i va abandonar el cos arran del 23-F, parla ara d'aquests militars a Crònica dels militars catalans. L'aposta republicana (L'Esfera dels Llibres).

Cardona assegura que l'obra «sembla contradictòria» perquè la dedica a Juli Busquets, exmilitar que com ell mateix va contribuir a fundar la Unió Militar Democràtica, i l'enceta explicant la intervenció d'un tinent coronel de l'Exercit espanyol, Francesc Macià. La idea de Cardona és rompre mites i oferir una altra cara de l'exèrcit, la dels demòcrates. Ho fa centrant-se en els militars catalans.



DESFER ELS MITES


A Crònica dels militars catalans. L'aposta republicana, Cardona intenta desfer els mites dels bolxevics i els maçons. En aquest sentit apunta que «el ‘perill roig' era una bandera de combat convincent, fins i tot quan no hi havia comunistes a la vista». Així, per exemple, explica que la primera organització anticomunista espanyola es va fundar durant la dictadura i no va ser policíaca sinó privada. Cardona també desmunta l'altre «important mite reaccionari»: els maçons. Comenta que «aquests personatges no eren liberals progressistes com a conseqüència del fet de ser maçons, si no a la inversa». Així, explica que des del 1924, diversos militars que es van distanciar del règim van passar a ingressar en aquestes sectes, com ara el general barceloní Eduardo López de Ochoa (a la fotografia), el tarragoní José Riquelme i López Bago, i el figuerenc Ildefons Puigdengolas. I assegura que «Franco mai va ser maçó».

NOVA COL·LECCIÓ
Amb Crònica dels militars catalans. L'aposta republicana, l'Esfera dels Llibres enceta una sèrie de quatre llibres que, de manera directa o indirecta tracten de la figura de Lluís Companys. Aquesta tardor, l'editorial té previst publicar els títols Companys inèdit, de Casilda Buey; Lluís Companys. La veritat no necessita màrtirs, d'Enric Vila, i Republicans jugant amb foc, d'Àngel Duarte.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.