| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dissabte, 19 d'agost de 2006
>

«Atenció, desfila una nació»

Un comandant nord-americà es quadra en sentir «Els segadors» i veure la senyera que lluïa l'Esbart Dansaire de Rubí en el festival internacional de folklore de la ciutat italiana d'Aviano

MAR CARRERA. Rubí


+ A dalt, el militar Yates aplaudeix els balladors a Aviano; a baix, l'Esbart actuant. Foto: EL PUNT

«No sé si ningú mai més veurà el que vam contemplar nosaltres», ha relatat amb picardia el president de l'Esbart Dansaire de Rubí, Isidre Rubio, en recordar la cerimònia inaugural del 38è Festival Internacional de Folklore celebrat entre l'11 i el 16 d'agost passat a Aviano, una ciutat del nord-est d'Itàlia on hi ha una de les bases militars aèries que els Estats Units tenen al país. Les autoritats i els mitjans de comunicació esperaven la desfilada dels grups participants en el festival, entre els quals hi havia els catalans, que després d'un fort estira-i-arronsa amb l'organització van aconseguir que sonessin Els segadors en lloc de la Marcha real reglamentària. En sentir l'himne català i, després que el presentador anunciés solemnement «Atenció, desfila una nació», el comandant nord-americà Robert Yates, de la base aèria d'Aviano, es va quadrar al pas dels 35 dansaires rubinencs, un dels quals lluïa també la senyera. «Que un comandant en cap es quedi tot encarcarat en sentir Els segadors fa certa emoció», va comentar Rubio, que va afegir que segurament el militar deuria pensar que li havien canviat l'himne.

De seguida l'emoció va envair els balladors, erigits en ambaixadors culturals del folklore català. Van ser cinc dies de festival per mostrar danses tradicionals com ara les gitanes o el Ball dels cascavells. L'únic espai vedat a la senyera, i on en canvi hi reposava la bandera espanyola, va ser un banc on també hi havia les dels altres grups dansaires, de Rússia, de Txèquia, de França –per un grup de la Martinica– i d'Itàlia.

«El que no han arreglat els polítics ho hem aconseguit nosaltres», va comentar Rubio en recordar l'anècdota del comandant, més simbòlica segons el president perquè es va produir l'11 d'agost, dos dies més tard de l'entrada en vigor del nou Estatut de Catalunya. El diari regional Messagero Veneto, de la zona del Friül –on es parla el friülès–, també recollia la instantània de les autoritats i deixava clara la procedència de l'Esbart de Rubí, provinent «della Catalogna». A anys llum queda la participació de l'Esbart en el festival del Palau Unesco de París, l'any 1981. Aleshores, el govern espanyol va prohibir la bandera catalana, tot i que tant el grup de Rubí com el cantautor Lluís Llach van empescar-se-les per treure-la tot actuant.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.