| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


diumenge, 6 d'agost de 2006
>

Les colles castelleres no acceleraran l'ús del casc per la mort de la nena de Mataró

Consideren que l'accident va ser una «fatalitat» i reivindiquen el dret a decidir l'ús de proteccions

ADELA GENÍS. Barcelona
Les colles castelleres de Catalunya no implantaran l'ús del casc «de manera precipitada» per l'accident que es va produir a Mataró i que va acabar amb la vida de Mariona Galindo, una castellera de Mataró de 12 anys. La mort d'aquesta nena coincideix, precisament, de ple amb el període de proves entre les colles castelleres per fer servir el casc, sobretot la canalla. Tot i això, la nena no feia ni d'enxaneta ni d'acotxadora. Des de la coordinadora de colles castelleres, ja es va avançar que no es precipitarà el procés perquè s'està provant l'experiència amb diversos grups. Durant tot el cap de setmana s'han suspès els actes de les colles castelleres previstes arreu de Catalunya en senyal de dol per la mort de la nena. El funeral, multitudinari, es va fer ahir a la tarda a Mataró.


+ El funeral per la nena castellera, Mariona Galindo, va comptar amb l'actuació de diverses colles a la sortida. Foto: QUIM PUIG

«No hem arribat tard. Les coses han anat així i han coincidit en el temps», explicava ahir el doctor Jaume Rosset, president de Foment de la Ciència i Salut en el món casteller. Segons Rosset, l'accident que va tenir la nena de Mataró és una fatalitat: «Hi havia pinya suficient i el castell no va caure, sinó que es va desmuntar.»

L'accident de la nena de Mataró, que es va produir durant les Santes, la festa major de la capital del Maresme, ha tornat a posar sobre la taula l'ús del casc. Tot i això, les proteccions al cap es preveuen per a les enxanetes i per als aixecadors, i no per als dosos, que era la funció de la Mariona. Segons un estudi que va presentar ahir la coordinadora de colles, s'aconsella que la canalla porti casc. El cap és una de les parts del cos que més rep en les caigudes dels castellers. Precisament, el casc que ara mateix ja proven algunes colles va arribar fa poques setmanes. S'assemblen molt als cascs que es fan servir per anar en moto i són fruit d'una unió d'esforços entre el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR) i la marca de cascs NZI, que han treballat en aquest model. «Els cascs estan en fase de prova i com a mínim, fins d'aquí a un any, no en sabrem els resultats», va dir Rosset. El president de la coordinadora de colles castelleres, Jordi Carbonell, va assenyalar que cada colla decidirà si opta per les proteccions o no. «El món casteller és qui ha de decidir.» «El percentatge de castells que cauen descendeix, i cada vegada es fan castell més difícils», va afegir. Des de la coordinadora de colles castelleres, es vol llançar un missatge de tranquil·litat. «S'ha de fer entendre que fer castells és un risc controlat i completament assumible», diuen. En 200 anys de castells hi ha hagut tres accidents mortals, el primer en el segle XIX.





Anàlisi de les lesions castelleres i no castelleres durant les temporades 2002-2004 - Nens de l'estudi: 146
- Colles: 21
- Registres: 1.500
- Hores d'activitat castellera: 11.887 (8.506 en assaigs)
- Castells analitzats: 54.706 (4.851 límit)
- Caigudes: 750

Característiques de lesions en la pràctica castellera

- 24 lesions: el 54% al crani, el 58% necessiten visita a l'hospital i el 12,5% requereixen ingrés.
- Aquestes lesions generen 36 dies de baixa a l'escola i 191 de baixa castellera.

Característiques de les lesions fora de la pràctica castellera - 66 lesions: el 78,8% es localitzen a les extremitats, el 22,5% necessiten visita a l'hospital i el 3% requereixen ingrés.
- Aquestes lesions generen 36 dies de baixa escolar i 73 dies de baixa castellera.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Personalitats i actes suspesos

>Una ciutat aclaparada pel dolor

>Homenatge a la castellera morta a Mataró.

>Comiat emotiu a la nena castellera morta a Mataró.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.