| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de maig de 2024


dimarts, 25 de juliol de 2006
>

Tortosa aconsegueix que la comissió d'Urbanisme autoritzi el nou pla general

L'Ajuntament redactarà un estudi més precís sobre la inundabilitat i un programa d'emergències contra les inundacions

GUSTAU MORENO. Tortosa
La comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre va informar ahir favorablement sobre el pla d'ordenació urbana municipal (POUM) de Tortosa, en el marc d'una sessió maratoniana en què es van salvar els últims obstacles de la tramitació, com el caràcter inundable de la major part del terme municipal. L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va comparèixer al costat del director general d'Urbanisme, Joan Llort, que va destacar la qualitat del pla, «molt extens i exhaustiu, amb molta documentació complementària». Una documentació que encara caldrà ampliar, ja que l'Ajuntament ha acceptat les recomanacions de la comissió d'Urbanisme, que ha suggerit la redacció d'un altre estudi més precís sobre la inundabilitat i d'un pla d'emergències per afrontar una gran inundació.


+ Un moment de la compareixença posterior a la comissió d'Urbanisme. Foto: G.M.

En xifres generals, el nou POUM preveia la creació de 10.858 habitatges nous, tot i que fixava un sostre de 13.000 habitatges més en l'horitzó de l'any 2020. Sabaté va remarcar que el nou POUM és «un pla molt complex, un document molt treballat al llarg de sis anys, que ha hagut de passar per dos períodes d'exposició pública». Així, l'alcalde de Tortosa va justificar part del retard que ha acumulat el pla urbanístic, però va declarar que se sentia orgullós del resultat final i també d'haver ideat l'esperit que ara impregna la revisió del pla general del 1986. «Hem pogut planificar el creixement de Tortosa, per encabir a la ciutat el doble de la població actual, tenint en compte un ritme de creixement tan accelerat com el que tenim avui», va detallar. Sabaté va calcular que Tortosa podria superar els 60.000 habitants en els pròxims vint anys. «Partim del pla del 1986, que preveia un creixement desequilibrat, amb un eixample al sud del marge esquerre de l'Ebre, al Temple, i un altre al nord del marge dret, a Ferreries», va recordar. Segons Sabaté, el nou pla ordena «d'una forma sostenible» el creixement a les quatre hortes de Tortosa: l'horta de Sant Vicent, l'horta de Jesús, l'horta de Remolins i l'horta del Temple. «Amb aquest creixement més harmònic, també recuperarem la centralitat del nucli històric», va insistir Sabaté, que va destacar que l'Ajuntament ha volgut afrontar d'una forma seriosa el reconeixement com a sòl urbà d'una part molt important d'habitatges disseminats. La memòria del POUM ja advertia que al terme municipal de Tortosa hi ha més de 1.500 habitatges disseminats. Per la seua banda, el director general d'Urbanisme, Joan Llort, va destacar que nou pla de Tortosa inclou un catàleg amb unes 8.000 fitxes que identifiquen les construccions en sòl no urbanitzable.

En aquesta línia, el POUM estableix que si Tortosa té un total 22.000 hectàrees, amb el nou plantejament hi haurà unes 1.202 hectàrees que seran sòl urbà, xifra que representarà el 5,48% del terme municipal. En aquesta línia, s'haurà produït un increment d'unes 505 hectàrees de sòl urbà pel reconeixement d'uns terrenys que fins ara eren rústics. Això ha fet necessària la redacció d'una declaració d'impacte ambiental, perquè en alguns casos s'han requalificat taques amb més de 100 hectàrees contínues. De fet, el director general d'Urbanisme va concretar que la declaració d'impacte ambiental també havia estat favorable, i que ara l'encarregat d'aprovar definitivament el POUM de Tortosa serà el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal. Amb tot, Llort va explicar que la comissió d'Urbanisme havia fet «una sèrie de recomanacions», que podrien ser incorporades al primer text que signi el conseller i també al text refós del POUM, abans de la seua publicació definitiva en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Per la seua banda, l'alcalde va calcular que el nou planejament urbanístic de Tortosa podria entrar en vigor a principi del 2007.



LA INUNDABILITAT


Llort va comentar que la comissió havia reclamat «una lectura més precisa» del caràcter inundable de Tortosa, però que havien volgut tenir en compte que la ciutat està a la vora d'un riu. Fins fa pocs dies, el POUM estava bloquejat perquè la nova llei d'urbanisme estableix que està prohibit edificar en terrenys inundables, i la major part del terme municipal ho és. «Això no vol dir que la ciutat no pugui continuar creixent», va advertir l'alcalde. «Ens hem compromès a fer un estudi més precís sobre els diferents graus d'inundabilitat, així com un pla d'emergències per saber com haurem d'afrontar una inundació extraordinària», va afegir-hi. En aquest sentit, Sabaté va dir que aquestes situacions són excepcionals, i més tenint en compte que l'Ebre és un riu molt regulat des de la construcció dels embassaments de Riba-roja i Mequinensa. Amb tot, Sabaté va recordar que el POUM preveu grans creixements a les quatres hortes de la ciutat, uns terrenys formats pels sediments que van deixar les avingudes del riu al llarg de la història. «Per tant, cal saber com afrontarem aquest risc teòric de patir inundacions», va concloure. De fet, l'Ajuntament ja va contractar fa poc més d'un any, per uns 25.000 euros, la redacció d'un estudi sobre la inundabilitat, que no ha acabat de convèncer l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). «Esperem incorporar totes aquestes recomanacions al POUM, per tractar-les en la pròxima reunió de la comissió, que serà al setembre», va aclarir. Sabaté va matisar que el pla d'emergències no és preceptiu, però va garantir que l'Ajuntament el tindrà a punt abans d'un any.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un cúmul de retards

>El pla dels convenis

>gustau moreno

>Tortosa aprova el pla que li permet doblar en 20 anys el nombre d'habitants

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.