| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dimecres, 12 de juliol de 2006
>

Condemna d'internament per a sis dels menors jutjats pel crim de Berga

La jutgessa absol un dels nois i imposa dos anys de llibertat vigilada a un altre dels implicats

SÍLVIA BARROSO. Barcelona
Sis dels vuit menors jutjats pel crim de la Patum de Berga seran internats en un centre tancat com a condemna per haver participat en la mort de Josep Maria Isanta i l'agressió a altres joves. Només un dels adolescents que van seure al banc dels acusats ha estat absolt pel jutjat de menors número 1 de Barcelona. Un altre dels encausats n'ha sortit amb un càstig lleu: dos anys de llibertat vigilada. La sentència considera la mort de Josep Maria Isanta un homicidi i no un assassinat, contràriament al que pensen els advocats que exerceixen l'acusació particular en nom de la família, que estudien presentar un recurs contra la resolució judicial.


+ Els Mossos conduint un dels menors acusats a la sala de judici, al maig. Foto: GABRIEL MASSANA

Va ser un crim col·lectiu i no se sap qui va clavar les ganivetades, però queda clar que els participants en l'agressió van exhibir ganivets, que van anunciar que volien «matar catalanufos» i que van actuar amb una «actitud desafiadora, agressiva i violenta». Aquesta és la conclusió de la titular del jutjat de menors número 1 de Barcelona, Sagrario Guitart, que ahir va donar a conèixer la seva resolució.

La magistrada condemna set dels vuit menors jutjats. Sis dels nois culpables han estat considerats coautors de la mort de Josep Maria Isanta –un homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat–, i també se'ls atribueixen tres intents d'homicidi i diversos delictes de lesions pels atacs a la resta d'afectats, alguns dels quals van patir ferides greus.

En aquest grup de condemnats, n'hi ha dos que encara no tenien 16 anys en els moment del crim –el maig de l'any passat–, i la jutgessa els imposa una mesura de tres anys d'internament i dos de llibertat vigilada. Els altres quatre, majors de 16 anys, hauran d'estar internats en un centre tancat set anys i després estaran sotmesos a tres anys de llibertat vigilada.

Només un dels declarats culpables es desmarca amb una pena molt més lleu, de dos anys de llibertat vigilada, perquè no se'l considera coautor de les agressions sinó només de desordres públics: segons la sentència, va participar en els fets «increpant i empenyent» algunes de les víctimes i ho va fer conscient «que els seus amics exhibien navalles», però no ha quedat demostrat que continués actiu en la fase final de l'atac, quan es van produir les lesions greus i la mort d'Isanta.

Un dels acusats, un noi que ara té 17 anys, ha estat absolt perquè, «tot i que era al lloc dels fets, no s'ha provat que arribés a formar part del grup atacant».



NO ARRIBA A ASSASSINAT
Les condemnes imposades als sis nois considerats culpables del crim no arriben a la pena màxima –que seria de vuit anys per als majors de 16 anys i de quatre anys per als que en tenen menys– perquè la magistrada no creu que la mort de Josep Maria Isanta arribi a la categoria jurídica d'assassinat. Perquè la qualificació fes el salt d'homicidi a assassinat, caldria que els atacants haguessin actuat amb traïdoria o acarnissament.

Les tres ganivetades que va rebre la víctima no són senyal d'acarnissament, segons la sentència, perquè són d'autors diferents –no concretats– i perquè els agressors van renunciar a clavar-li més ganivetades quan Isanta va fugir d'ells, ja ferit de mort però encara amb forces per córrer. «La persecució va ser interrompuda pels agressors [...] perquè van creure que ja estava llest», argumenta.

La jutgessa tampoc no veu traïdoria en el comportament dels agressors. Tot i relatar repetidament en la sentència que el grup encerclava les víctimes i que els impedia defensar-se o ser ajudades, la magistrada entén que la manca de possibilitats de reacció no va ser «absoluta i total», ja que l'atac es va produir en un concert «en presència de gran quantitat d'assistents». A més, l'agressió a Isanta «no va ser sobtada i inesperada, perquè es va produir després de diverses i salvatges agressions» a altres espectadors del concert organitzat per diverses entitats de Berga a l'avinguda del Canal Industrial.

La magistrada admet que la «línia divisòria» entre la traïdoria i l'abús de superioritat –un agreujant menys qualificat– és «tènue», però finalment s'inclina per aplicar la segona opció: entén que el nombre d'atacants –gairebé una vintena entre menors i majors d'edat– i el fet que portessin ganivets els donava un avantatge clar. Els advocats de la família Isanta, però, no hi estan d'acord, creuen que el cas va ser un assassinat i podrien presentar un recurs contra la sentència.

Mentrestant, continua el procediment en què s'ha de jutjar, d'aquí a uns mesos, la resta d'implicats en el cas, nou majors d'edat.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Sis dels menors jutjats pel crim de Berga, condemnats amb internament

>Sis dels menors jutjats pel crim de Berga, condemnats amb internament

>Sis dels menors jutjats pel crim de Berga, condemnats amb internament

>Sis dels menors jutjats pel crim de Berga, condemnats amb internament

>Sis dels menors jutjats pel crim de Berga, condemnats amb internament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.