| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


divendres, 7 de juliol de 2006
>

La SGAE porta a judici un videoclub gironí pels drets d'autor

Demana 1.292 euros en virtut d'un acord que el propietari no ha signat

DANI CHICANO. Girona
El 2 d'octubre tindrà lloc el judici fruit de la demanda que la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) ha interposat contra el propietari del Videoclub Mondéjar, de Girona, Miquel Àngel Mondéjar. La SGAE reclama el pagament de 1.292 euros en concepte de drets d'autor, en virtut d'un acord del 2005 que Mondéjar no ha signat.


+ Miquel Àngel Mondéjar, a la porta del seu establiment de lloguer de vídeos. Foto: D.C.

Miquel Àngel Mondéjar afirma que no es nega a pagar els drets d'autor, però considera que la manera d'establir les quotes de la SGAE no és la correcta: «Les pel·lícules que jo he comprat per llogar tenen totes un cànon de 90 cèntims que, fins fa poc menys de dos anys, les distribuïdores a qui comprava els films s'encarregaven de fer arribar a la SGAE. El 2005, però, la SGAE va signar un acord amb tres federacions de videoclubs que ni tan sols representen la majoria (ACVE, FEVICA i FEAV), i que jo no vaig signar, que estableix uns cànons de pagament en funció dels metres quadrats del local.» Mondéjar considera que això és injust: «De totes les pel·lícules que tinc he hagut de pagar els 90 cèntims de rigor a les distribuïdores en concepte de drets d'autor i ara em volen tornar a fer pagar.» Mondéjar explica que quan algunes federacions de videoclubs, com ara Provideo, van voler negociar amb la SGAE aquest conveni, «la societat li va negar la capacitat d'interlocució.»

Després de tota una sèrie de gestions extrajudicials i d'un acte de conciliació que va resultar fallit, Júlia Tebar, advocada de la SGAE, va interposar una demanda contra Miquel Àngel Mondéjar, en nom del seu client. L'entitat manté en l'escrit de demanda que en l'establiment es fa ús «del repertori d'obres gestionat per la SGAE» i que Mondéjar no ha signat el «contracte d'autorització, negant-se a aquest oferiment i vulnerant els drets d'autor» que es reclamen. La SGAE també manté que està legitimada per gestionar els drets d'autor i que està exonerada d'acreditar la seva relació amb els titulars dels drets que gestiona, és a dir, que no té l'obligació d'aportar una llista que especifiqui el títol de les obres els drets de les quals gestiona.

Mondéjar va explicar ahir que el fet que la quantitat demandada sigui poc significativa només fa que abonar la seva hipòtesi que la SGAE l'ha agafat a ell «com a boc expiatori per fer passar per l'adreçador d'altres videoclubs que estan en la mateixa situació.» Mondéjar atribueix que la SGAE l'hagi «posat en el punt de mira» al fet que és una de les persones que s'han mostrat més crítiques amb l'entitat i la seva política de cobrament en un fòrum de referència de professionals del sector, a Internet.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.