| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


diumenge, 25 de juny de 2006
>

Exhumació de 25 soldats republicans a Vespella



C. FILELLA. Vespella de Gaià

Després de tres anys de treball, l'historiador penedesenc Àngel Archilla acaba de concloure una investigació històrica al voltant de l'exhumació de 26 soldats republicans en plena dictadura franquista, a Vespella de Gaià.

Archilla va centrar el seu estudi en les tres fosses comunes de soldats republicans que hi ha al voltant de l'antic Mas d'en Blanc de Vespella, quan va adonar-se de l'existència, «que molt poca gent coneix», d'un altre enterrament de militars republicans al cementiri de Vespella. El cas és que, segons les conclusions d'Archilla, en els camps d'aquesta població del Tarragonès hi havia dues fosses comunes que, «en estranyes circumstàncies», van ser exhumades els dies 25 i 26 d'octubre de 1943, en plena dictadura franquista. Després d'analitzar diverses fonts documentals, Archilla conclou que, malgrat que la documentació de l'època determinava que els soldats exhumats eren del bàndol nacional, realment es tractava de militars republicans. «Les restes dels 25 soldats van ser col·locades en caixes de fusta i transportades fins al cementiri de Vespella, on van rebre sepultura, sense deixar-hi cap indicació, i així van passar a l'oblit», apunta l'investigador.

Àngel Archilla és un dels investigadors que han estudiat més la resistència militar republicana a les comarques tarragonines. L'any 2004, per exemple, va ser ell qui va demanar a la Generalitat de Catalunya que financés l'exhumació de la fossa comuna del Vendrell. L'historiador penedesenc va trametre una instància a la Secretaria de Coordinació Interdepartamental de la Generalitat per demanar que sigui la Generalitat l'organisme que financi i executi l'exhumació de la fossa comuna del cementiri del Vendrell, on hi hauria enterrats 12 militars republicans morts el 1939. Archilla es basava en la moció aprovada pel Parlament de Catalunya el 31 de març del 2003 sobre la recuperació de la memòria històrica. L'historiador demanava que les restes dels cossos que es trobin i no siguin reclamats per ningú «siguin enterrats en un lloc adient a la seva condició humana i es faci constar el lloc on siguin inhumats, els seus noms i grau que tingueren a l'exèrcit legítim de la República espanyola».



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.